2016.08.10. 12:35
Visszatért a nagy kedvenc - Sokaknak a fehér szőlő a favorit, ennek ellenére a vörös fajtát is viszik
Székesfehérvár - Megjelent a termelői piacon a szőlő, amely a késő nyári és az őszi hónapok egyik közkedvelt és ízletes gyümölcse.
A látogatók több őstermelő asztalánál felfedezhették a fehér és vörös szőlőfürtöket szerdán a városi piacon. Egyesek még bátortalanul nyúltak a nagyszemű fürtök felé, hiszen még a gyümölcs szezonjának legelején járunk. Pusztai Lajos őstermelőnél is több fajta szőlőt találhattak a vásárlók. Az őstermelőtől megkérdeztük, hogy milyen is volt az idei termés:
- Nekünk óriási szerencsénk volt, mert nem volt tavaszi fagy, emellett a jég sem verte el a termést, ugyanis a szőlőtőkéink egy hegyen találhatóak, Simontornyán. Az éjszakák ott nem hűlnek le annyira. Sajnos sok gazdánál közbeszólhat az időjárás, például az Alföldön többeknek tette tönkre a termését a jég.
Pusztai Lajos őstermelő Simontornyán, a hegyekben érleli a fehér és vörös szőlőit Fotó: Laci Patrícia
Az őstermelő azt is elmesélte, mégis mi a finom szőlő titka:
- Sok munka van a szőlőtőkékkel. Elsősorban jól meg kell választani a területet, hogy ne álljanak a tőkék fagyzugos helyen. A földet mélyszántani, trágyázni kell, a tőkék sortávolságát ki kell megfelelően alakítani. Három éven keresztül kell gondozni a szőlőt, hogy a végén bevételt is hozzon a termés. Ne feledkezzünk el a permetezésről sem, amely nagyon fontos a virágzás idején tavasszal. Főleg a lisztharmat és a peronoszpóra ellen kell védekeznünk.
Pusztai Lajos szerint az emberek leginkább a fehér szőlőt szeretik enyhén muskotályos íze miatt. Most a csabagyöngye és a cardinal szőlőfajták szezonja kezdődött meg.
Burgonya/kg 178-299 150
Vöröshagyma/kg 149-198 180
Fokhagyma/kg 1700-1900 1100
Fejes káposzta/kg 198-298 180
Kelkáposzta/kg 199-248 180
Zöldség gyökér/kg 698-898 650
Sárgarépa/kg 148-228 180
Saláta/db 118-148 200
Paradicsom/kg 249-299 199
Paprika/kg 198-698 199-290
Fejtősbab/kg 498-590 399
Cukkini/kg 299-499 280
Főzőtök/kg 199-249 140
Szőlő/kg 398-498 590
Nektarin/kg 399-498 299
Őszibarack/kg 298-349 380
Sárgadinnye 199-248 260
Görögdinnye 98-218 119
Szilva/kg 178-249 150
Kukoricacső/db 69-98 80
Tojás/db 30-50 36