2016.12.07. 18:45
A bejglibe való mák és dió mellett a káposzta is egyre népszerűbbé válik a piacon
Székesfehérvár - Az ünnepek közeledtével egyre többen keresik a klasszikus karácsonyi étkeket a piacon, mint például a káposztát.
A fehérvári termelői piac kínálata tökéletesen mutatja, hogy hamarosan elérkeznek az ünnepek. Több árus portékája között jelen volt a kacsahús, a hangulatos fenyőágak, karácsonyi díszek, illetve a mák, de a szebbnél szebb káposztafejek közül is válogathattak tegnap a vevők.
Az egyik kereskedő, Frikton Ferencné elmesélte nekünk, hogy a különféle karácsonyi étkeket most kezdik el keresni az emberek.
Frikton Ferencné szerint most kezdenek el készülődni a karácsonyra az emberek, ilyenkor a káposztát keresik a legjobban Fotó: A szerző
- Karácsony idején a töltött káposzta igazi klasszikus, nem maradhat el az ünnepi asztalról, de sokan szoktak dinsztelt káposztát is készíteni a fehér vagy a lila fajtából. Bevallom, hogy én a fehér káposztára esküszöm, mert az kevésbé erős, a sült kacsa mellé pedig valami isteni finom - mondta Frikton Ferencné.
Ha karácsony, akkor a bejgliről sem feledkezhetünk meg az árus szerint. A hölgy megfigyelte, hogy nyáron nem igazán megy a mák, szerinte a legmelegebb hónapokban senkinek nem jut eszébe, hogy bejglit süssön, csak az ünnepek idején szokás ez.
- A bejgli elkészítésekor azt csinálom, hogy háromszor kenem meg a sütemény tetejét tojássárgájával és olajjal, így fényes lesz a teteje, emellett nem is reped annyira szét a finomság - tanácsolta az árus.
December idején a karácsonyi ételek és hozzávalók mellett nagyon népszerűek a déli gyümölcsök, például a mandarin, a banán és a narancs. Sőt, utóbbit még az ünnepi sült kacsa elkészítésénél is bátran felhasználhatjuk. Aki kicsit ínyencebb vagy különlegesebb ételt szeretne felszolgálni, akkor a sütés előtt álló kacsát borítsa le frissen facsart narancslé, vaj és méz keverékével.
Burgonya/kg 130-250 100
Vöröshagyma/kg 149-198 130
Fokhagyma/kg 1500-1700 1300
Fejes káposzta/kg 148-159 150
Kelkáposzta/kg 199-398 350
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 150
Saláta/db 150-198 180
Paradicsom/kg 598-698 520
Paprika/kg 498-949 360-650
Cékla/kg 200-500 180
Sütőtök/kg 148-249 120
Alma/kg 248-348 220
Körte/kg 380-499 460
Banán/kg 348-399 350
Narancs/kg 298-368 199
Mandarin 298-398 199
Savanyú káposzta/kg 350-400 300
Dió/kg 1990-2490 2500
Mák/kg 750-998 1200
Tojás/db 30-45 35