Gazdaság

2016.12.26. 17:40

Vízügy: partfalépítés, vizes élőhelyek kialakítása, tározóbővítés uniós pénzből

Minden eddiginél nagyobb mértékű vízügyi fejlesztések, beruházások valósulnak meg a következő években Fejér megyében.

Dávid Erzsébet

Csaknem húszmilliárd forint európai uniós támogatásból újjá épül a Velencei-tó partfalrendszere, záportározókat, vizes élőhelyeket alakítanak ki a Váli-völgyben és bővítik a fehérvárcsurgói tározót.

- Ennyi pénz még soha nem volt vízügyi fejlesztésekre ebben a térségben - állítja Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Mint elmondta, a legnagyobb beruházás a Velencei-tónál valósul meg, ahol elvégzik a partfalrendszer teljes megújítását, a természetvédelmi terület állapotának megőrzése végett kisebb kotrási munkákat végeznek, s rendezik a tóba torkolló árkok torkolati szakaszát.

A töltésmagasság változatlanul hagyásával 9 millióról 12 millió köbméterre bővítik a fehérvárcsurgói víztározó befogadóképességét Fotó: Borbély Béla

Aki járt mostanában a tó környékén, tudja, a partfal megújítása már elkerülhetetlen. Az évtizedekkel ezelőtt épített védművek ugyanis annyira rossz állapotban vannak, hogy nem túlzás azt állítani, hogy helyenként már balesetveszélyesek. Az elképzelések szerint az új partfalakat az adott tószakasz használatához igazítva alakítják majd ki, figyelembe véve, hogy hol használják sportolásra, hol horgászatra, vagy strandolásra a területet. Lesznek majd lídós kialakítású részek és olyan szakaszok, ahol természetes, környezetbarát anyagokból alakítják ki a partfalat, s lesz olyan is, ahol a hullámvédelem miatt a mostanihoz hasonló, de magasabb műszaki tartalommal bíró mólót kell létrehozni. A munkálatok több év alatt valósulnak meg. Már elindultak a közbeszerzések, várhatóan 2017 derekán megkezdődhet a tervezés, s remélhetően a jövő év vége felé az első kapavágás is megtörténhet. A Váli-víz völgyében záportározók építését, ökofolyosók, vizes élőhelyek kialakítását tervezik, s elvégzik a vízfolyások rendezését is. A munkálatokra várhatóan 4 milliárd forintot költenek. A vízügyi beruházások egyben a területfejlesztést is szolgálják majd, egyebek között azzal, hogy lehetőséget teremthetnek például kerékpárút kialakítására.

Székesfehérvár árvízvédelmi biztonságát is tovább növeli majd a fehérvárcsurgói tározó vízzáró szigetelése, bővítése. A tervek szerint a töltésmagasság változatlanul hagyásával a jelenlegi 9 millió köbméterről 12 millió köbméterre bővítik a mesterséges tó befogadóképességét, s elvégzik a műtárgyak s a partőrház megújítását. Minderre 1,7 milliárd forintot költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!