Gazdaság

2016.04.06. 13:10

A retek és az újhagyma is nyersen a legjobb

Székesfehérvár - Gyönyörű csokrokba rendezve kínálják magukat a napsárga nárciszok a városi piacon. A standokat a guszta, nagyfejű retkek és a csomóba szedett illatos újhagymák foglalják el. A kofák esküsznek: zsíros kenyérrel a legfinomabb.

Sebestyén Lilla

Mint minden, a retek és az újhagyma is nyersen a legjobb, Purger Lászlóné a városi piac egyik árusa szerint a frissebb, színesebb hagymát nem jó elpazarolni a sültek fűszerezéséhez, azt vajas vagy zsíros kenyérrel kell enni, szalonnával, kolbásszal, de a salátákat is ízletesebbé teszi. A kicsit fonnyadtabb, fakóbb szárak viszont nyugodtan mehetnek a sütőbe, vagy a serpenyőbe, az erejük ugyanis nem különbözik a frissétől.

Purger Lászlóné szerint érdemesebb a friss újhagymát nyersen, salátában, kenyérrel fogyasztani

Hasonló a helyzet a vörös retekkel, mely igazi vitaminbomba és a fogyókúrázók által is bármikor fogyasztható csemege, hiszen karbantartja az emésztőrendszert, vízhajtó, májtisztító hatása van, magas rosttartalma vagyis tökéletes alapja lehet egy diétának.

Lenézve a piac emeletéről még valami feltűnik: a napsárga szín, mely hétről-hétre egyre terebélyesedő foltokban hódítja meg a standokat.

A nárciszokért csokronként 150-250 forintot kérnek. Turi Zsoltné szerint érdemes naponta cserélni a vázában a vizet és visszavágni a virág szárát, hogy minnél tovább pompázzon.

A napsárga csokroknak ráadásul remek az illata, bármelyik háziasszonynak mosolyra görbülne a szája egy ilyen ajándéktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!