Így kell egy csapásra ismertté válni 

2024.04.18. 11:30

Szajkó Anitáék nyerték meg a Versünnep Fesztivált! (Videóval!)

Mozgalmas, ugyanakkor sikeres napok vannak Szajkó Anita klasszikus ének-előadóművész mögött, aki partnerével, Nagy Nándorral közösen elhódította a Nemzeti Színházban rendezett Versünnep Fesztivál 2024 fődíját és valamennyi díját. A Fejérben is gyakran megforduló zenészeket, így egy csapásra szívébe zárta a szakma, meghozva a számukra a megérdemelt sikert. 

Kecskés Zoltán

A boldog győztesek: Szajkó Anita (k) és Nagy Nándor (b) Kolti Helga színművész (j), a Versünnep Alapítvány elnökével.

Fotó: Kovács Milán

Már az április 5-i Operettszínházban rendezett elődöntőn lenyűgözték a szakmai zsűrit, így a Magyar Költészet Napján mutathatták meg tehetségüket a Nemzeti Színház színpadán, ahol egyenesen a győzelemig szárnyaltak. Szajkó Anita büszkén és örömmel nyilatkozott lapunknak a rangos eseményről.

– Januárban megtaláltam a Versünnep Fesztivál 2024 felhívását és mindenképpen szerettem volna, ha pályázunk, így első alkalommal vettünk részt a neves megmérettetésen. Egy kötelező, évfordulós költő művét és egy szabadon választott verset kellett megzenésíteni, előadni. Radnóti Miklós: Bájoló és Szabó T. Anna: Egy könnyű kaland című versét választottuk – kezdte beszélgetésünket az énekesnő, aki rávilágított arra is, hogy a céljuk az volt, hogy a versek mondanivalójára helyezzék a hangsúlyt zeneileg és előadásmódban is, valamint fontos volt, hogy az ő karakteréhez legközelebb álló stílusokban szólaljon meg mindkét dal. Partnere Nagy Nándor jazz zongorista, korrepetitor, zeneszerző a Radnóti vershez lírai dallamvilágot, míg Szabó T. Anna verséhez könnyed, szvinges zenét komponált.

A döntőben Radnóti Miklós: Bájoló című versének megzenésítését adták elő, amely, mint később kiderült fődíjat ért a művészeknek. Az ítészek, Rubold Ödön Jászai-díjas, érdemes művész; Kolti Helga, színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke és Neumann Balázs, Artisjus-díjas zongoraművész, zeneszerző voltak.

Sokat jelent számunkra ez a díj, hiszen nem csak az utóbbi pár hét, de az elmúlt 3 év közös munkájának eredménye is ez. Örülünk, hogy megmutathattuk egy ilyen rangos eseményen miként dolgozunk együtt, hogyan gondolunk a vers megzenésítésre

 – fűzte hozzá.

A döntőben Radnóti Miklós: Bájoló című versének megzenésítését adták elő Szajkó Anita és partnere Nagy Nándor.
Fotó: Kovács Milán

Mindemellett pedig beszélt a díjak jelentőségéről és a jövőbeni útról is: – Fantasztikus érzés, hogy a fődíj mellett a Nemzeti Színház díját és Hungarikum Szövetség különdíját is megnyertük. Meghívást kaptunk a Hungarikum Szövetség egyik tavaszi rendezvényére, ahol fellépünk majd és a különdíjat is ott fogjuk átvenni ünnepélyes keretek között. A közeljövőben mindenképpen elkészítjük a két dal stúdió felvételét, de itt nem áll meg a munka. Úgy döntöttünk, hogy több verset is megzenésítünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!