Vegán vöröskáposzta-fasírt, humusszal és bulgurral

2018.05.24. 11:00

Ebéd az ahimsza elve szerint

Szakács Eszter jógaoktató. Életmódját, étkezési szokásait is szeretné mind jobban a jóga filozófiája szerint megélni. Receptet kértünk tőle a holnapi ebédhez. Még ma beáztatjuk a csicserit!

Majer Tamás

Ebéd mindennemű állati eredetű összetevő nélkül

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Vegyünk 50 dekagramm vörös káposztát, reszeljük le vagy aprítsuk föl, sózzuk meg egy evőkanálnyi sóval! Takarjuk le, s egy órán keresztül pihentessük! A pauza után rakjunk hozzá két gerezd fokhagymát, egy kiskanál őrölt fűszerköményt, hat darab borókabogyót, sót, borsot! Ezt mind gyúrjuk össze, s nedves kézzel formázzunk belőlük fasírtgolyócskákat! – darálta a vörös káposztás fasírt receptjét és elkészítési módját Eszter. A kisütés nekünk, húsfalóknak is megy, ezért csak a humusz (vagy csicseriborsó­krém) bekeverésére kérdeztünk rá.

– Áztassuk be a 10 deka száraz csicseriborsót! Másnap leöntjük róla a fölösleges vizet, s átmossuk. 30 percig főzzük, majd két evőkanál olívaolaj, citromlé, fűszerek, fokhagyma víz és só hozzáadásával, botmixerrel összekeverjük – fújta ennek megoldóképletét a lány. Vagyis a friss humuszra már az étkezés előtt egy nappal gondolnunk kell!

Ő ezúttal egy török körettel, tört búzával, vagyis bulgurral tálalta föl nekünk a vegetáriánus menüt, de bizonyára mást is tehetünk a káposztagolyók mellé. Ki-ki a saját ízlése szerint.

Ebéd mindennemű állati eredetű összetevő nélkül
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Eszter anno egyszerre habarodott bele a jógába és a vegetáriánus táplálkozásba. Szeretne vegán lenni. Ezek filozófiája egy tőről fakad.

– A jóga 5000 évvel ezelőtt Indiából indult. Fő alapelve az ahimsza, a nem ártás elve – mondta. Az ahimsza vallói úgy tartják, aki tudatosan táplálkozik, s nem árt másoknak, az állatoknak sem, más tudat­állapotba kerül, könnyebbé válik számára az önmegvalósítás és a jóga gyakorlása is.

– A vegánok semmilyen állati eredetűt nem esznek, nem használnak. Sem tejterméket, sem mézet, sem tojást, de bőrcipőt sem láthatunk a lábukon, ahogy bőr pénztárcát sem a kezükben – mesélte Eszter.

Szakács Eszter tálalás közben
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A húsban nagy mennyiségben megtalálható fehérjét magokkal – mandulával, dióval, mogyoróval, kesudióval – pótolja. Törekszik a vegán életmódra: állati eredetű tej helyett növényit fogyaszt. Mint mondja, a mandulatejben kevesebb a zsír, s nincsen benne hormon, szemben a „rendes” tejjel.

– Utánaolvastam, s rájöttem, hogy a bolygónak is ez, a vegán életmód lenne a legjobb. Csak azzal nagymértékben leszoríthatnánk a nagyipari állattartásból fakadó környezetszennyezést és üvegházhatást, hogyha nem ennénk vörös húst – fejtette ki a jógaoktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában