Zabpelyhet valaki?

2018.06.26. 10:00

Egyen zabot, egészséges!

A zab­pehely méltán kedvelt alapanyaga a reggeliknek. Változatosan elkészíthető, amellett pedig, hogy tele van rosttal, kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a szelénnek, sőt, vasat és mangánt is tartalmaz.

FMH

Forrás: Pixabay

Bizonyítottan csökkenti a ko­leszterinszintet, rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztőszervrendszert, és védi a bélfalat is. A zabkorpában is megtalálható béta-glükán segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, ami segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára is. Nekik javasolt havonta két napot tartani, amikor a háromszori étkezés mindegyike legalább 50 gramm zabot tartalmaz, akár sósan, zöldségekkel, akár gyümölcsökkel párosítva. A béta-glükán a kutatások szerint az emésztőszerveket is védi, megköti az epesavat, csökkenti a koleszterinszintet. A gabonaféle a rizshez hasonlóan jó energiaforrás, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet. Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, ami körülbelül 150-180 kalóriát jelent. A zab azonban nem tartalmaz elegendő zsírt és fehérjét, ami elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, ezért jól kell párosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában