Vegyszermentes tippek

2018.06.25. 15:00

Védekezzen természetes módszerekkel a szúnyogok ellen!

Mindig nagy kérdés, hogy nyári estéken hogyan tartsuk távol magunktól a nemkívánatos szúnyograjokat úgy, hogy irtásukra ne használjunk vegyszereket.

FMH

Forrás: Shutterstock

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testhő, néhány illatkomponens és a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához. Mit tehetünk ellenük?

Érdemes eső után a ház körül megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat megszüntetni, hogy ne váljanak szúnyogkeltetővé. A kertben érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző növénycsoportok, mert ezek is a szúnyogok kedvenc helyei.

Számos növény bocsát ki olyan illatot, amelyet nem kedvelnek a vérszívók. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni a kertbe, a balkonra vagy a teraszra. Grillezéskor ezekből a növényekből készíthetünk újságpapírba tekert gyújtóst. Az égő fűszernövények illatát a szúnyogok nem állhatják.

Zárt térben párologtathatunk illóolajokat: kámfort, eukaliptuszt, borsmentát, rozmaringot, levendulát, narancsot, citromot vagy vaníliát. Készíthetünk házilag is szúnyog­riasztó parfümöt: tíz csepp kiválasztott illóolajat keverjünk össze 30 milliliter olíva- vagy szójaolajjal, a keveréket töltsük parfümösüvegbe és rázzuk össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában