Didergős találkozó

2020.06.23. 08:40

A tizenkilencedik Szent Donát Borünnepet rendezték meg Csókakőn

Megtartotta a 19., országhatárokon túlnyúló rendezvényét a Szent Donát Borrend. A nagy ünnepen három új tagot is avattak.

Palocsai Jenő

A jelenlegi országhatárokon túlról is szép számmal érkeztek a csókakői borrendi eseményre

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A kellemetlen időjárás ellenére is hatalmas sikert aratott a szélrózsa minden irányából érkező borlovagok és más meghívottak körében a Szent Donát Borünnep, ami bár grandiózus volt, de csak a felvezetése a jövőre tervezett jubileumi rendezvénynek – tudtuk meg Bognár Gábortól, a házigazdák nagymesterétől. A bor­ünnep nemcsak a jelenlegi határo­kon belüli, hanem a Kárpát-­medence borrendjeinek, borbarátainak és borkirálynőinek találkozója is egyben.

A Csókakői Szent Donát Borrend védőszentje Münstereifeli Donát, aki római volt ugyan, de földi maradványait a nevéhez kapcsolt német városban helyezték el. Ez a patrónus azért fontos a szőlőtermesztőknek, mert ha jól imádkoznak hozzá, távol tudja tartani akár a jégesőt is.

A közel 150 vendég és az őket folyamatosan a tenyerükön hordozó helyi borlovagok megbizonyosodhattak arról, hogy Donátban érdemes megbízni. Hűvös volt az idő és csapadékos, de mégsem mosta el a rendezvényt. A csókakői borrend elnöke, Zsipi Gyula és a nagymester is köszöntötte az esemény rangját jelenlétével emelő Koczor Kálmánt, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymesterét, illetve az elcsituló hallgatóságot. Ezt követően elhelyezték a Nagy-magyarország kontúrtérképére a vendégek otthonát jelképező nemzetiszínű kitűzőket.

A jelenlegi országhatárokon túlról is szép számmal érkeztek a csókakői borrendi eseményre
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Bognár Gábor a hivatalos szertartásrend szerint egy verssel bemutatta és megeskette, majd pallosával lovaggá ütötte Kemény Zsuzsannát, Berényi Istvánt és ifjabb Förhécz Sándort, akik ezt követően felvehették a helyiek smaragdzöld talárját. A velük kiegészült menet gyengén szitáló szürke ég alatt ugyan, de fel tudott vonul­ni, és útjuk során több pince nagyra becsült tartalmát is megismerhették, még az ebéd előtt.

A Délvidékről érkező Csóka énekesei és a Csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport két korosztálya szórakoztatta délután a vendégeket, Vass Rezsőné Tucika mutatta be a 13. században épült vár történetét.

Este a vacsorát is közösen költötték el a jó borbarátok és a fejedelmi borkirálynők a vár alatti rendezvénytéren. A történelem évszázadairól mesélő várfalak alól még este tízkor is messzire szállt a nóta, méghozzá Vesztergám Miklós szívet nyitogató tárogatójának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában