nem mindegy, hogyan hagyjuk abba

2021.04.03. 07:05

Út a böjttől a húsvéti sonkáig

A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okokból szoktak. Orvosi szempontból a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik. Akármilyen céllal is böjtölünk, nagyon fontos, hogy böjt után csak fokozott óvatossággal térjünk vissza a megszokott, bőségesebb étkezésekhez!

FMH

Az első óvatos étkezések után fokozatosan építhetők be a különböző tápanyagok ismét az étrendbe

Fotó: Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vallási böjtöket meggyőződésből, meghatározott időben, meghatározott időtartamig, szigorú vagy lazább előírások szerint végzik a hívők már hosszú évszázadok óta, így a böjtre vonatkozó előírások pontosan ismertek és általában mentesek a káros túlzásoktól.

A gyakran extrém fogyókúrára vagy méregtelenítésre használt böjtöket azonban már nem javasolják a szakemberek. A böjt ugyanis nem méregtelenítés, ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése és a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése. Arról viszonylag sok szó esik, hogy fel kell rá készülni, arról viszont kevesebb, hogy hogyan kell a böjtölést abbahagyni, különösen, ha az olyan nagy ünnepbe torkollik, mint a húsvét.

Ehhez adnak hasznos táplálkozási tanácsokat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb hírlevelében.

Az első a fokozatosság elvének a betartása, az emésztőrendszer hirtelen megterhelésének az elkerülése. Böjt után fokozatosan térjünk csak vissza a bőségesebb étkezésre, amely lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Ezzel egyidejűleg a böjt vége felé már érdemes kis adagokban beépíteni az étrendbe olyan ételeket, amelyek könnyebben emészthetők. Kerülni kell viszont a különösen magas zsír-, cukor- és rosttartalmú ételeket, mert ezek fogyasztása puffadáshoz és hasi diszkomforthoz vezethet. A böjtölés után ne kezdjünk azonnal tejszínes süteményekkel, zsíros húsokkal, szénsavas italokkal, és ebben a helyzetben a nagyon magas rosttartalmú ételek – mint például a korpás termékek vagy az olajos magvak – sem tesznek jót.

Az első óvatos étkezések után fokozatosan építhetők be a különböző tápanyagok ismét az étrendbe
Fotó: Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Válasszunk tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető, fehérjéket, keményítőt és telítetlen zsírokat tartalmazó fogásokat. Ennek megfelelően jöhetnek a turmixok és smoothie-k. Mivel kevesebb rostot tartalmaznak, mint az egész, nyers gyümölcsök és zöldségek, így könnyebben emészthetők.

Fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöket – a datolya például olyan koncentrált tápanyagforrás, amit nem véletlenül használnak a böjtök megtörésére Szaúd-Arábiában, de a kajszibaracknak ​​és a mazsolának is hasonlók a hatásai. Jó választást jelentenek a fehérjét és könnyen emészthető szénhidrátokat, például lencsét, tofut vagy tésztát tartalmazó levesek, amelyek finoman vezethetnek át a böjtből a normál táplálkozásra. Kerülni kell viszont a nehéz, tejszínnel vagy nagy mennyiségű magas rosttartalmú, nyers zöldségfélékből készült változatokat. De böjt után jöhetnek a főtt, keményítőtartalmú puha zöldségek, mint például a burgonya, a fermentált élelmiszerek, így többek között az édesítetlen joghurt, kefir és a tojás vagy az avokádó, melyek egészséges zsírtartalmuk miatt kiválók.

Az első óvatos étkezések után fokozatosan beépíthetők a további nyersanyagok is az étrendbe, így a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, húsok és halak. A fő cél a továbbiakban is a kiegyensúlyozott, egészséges vegyes táplálkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában