Fehérvár kedvenc könyvtárosa megtalálta az útját

2023.07.10. 09:00

Edz, szobrászkodik és már autót is vezet Horváth Hella

Két nap alatt bénult le egy megfázás szövődményeként a székesfehérvári könyvtáros még 2019 nyarán, és innen kezdte el felépíteni magát. Az ő példája megmutatta, hogy csodák márpedig léteznek! Szinte hihetetlen, de alig három évvel az ominózus nap után már az edzőterembe is feltűnt.

Kecskés Zoltán

Horváth Hella megerősödésében Török Evelin személyi edző is segít.

Fotó: Horváth Hella

Hol jár most a fejlődésben?

– A két évvel ezelőtti állapothoz képest nagyon sokat javultam. Már tudok autót vezetni, ezzel kitágult a világ, könnyen eljutok a kezelésekre, edzésekre, nem kell segítséget kérnem. Egy speciális, a lábamat megtámasztó járássegítő eszközzel – amit csak nyúlcipőnek hívok – tudok egyedül közlekedni, néha már a mankót sem viszem magammal. Lépcsőre, padkára még nem tudok fellépni, ez lesz a következő, amit el akarok érni. Tavasz óta egyedül kell boldogulnom, a bevásárlás, takarítás és még pár dolog nagyon nehéz, de mindig van, aki segít ezekben.

A közösségi oldalon pedig láttuk, hogy már Török Evelin személyi edzőhöz is jár! Hogy jött a lehetőség?

– A közel fél éves rehabilitáció alatt teljesen elsorvadtak az izmaim. Gyógytornát és egyéb kezelést hivatalosan nem kapok, ezért magamnak kellett a fejlesztésemre megoldást találnom. Evelin volt az a személyi edző, aki levelemre válaszolt és eleinte az otthonomba járt edzeni engem. Így annyira „megerősödtem”, hogy két éve már a konditeremben tudjuk folytatni az izomépítő munkát. Mellette járok egy speciális mozgásterapeutához és fizikoterápiára is. Hálás vagyok neki és mindenkinek, aki támogat a fejlődés útján.

Hisz a felépülésben. Bakancslistáján Görögország is szerepel.
Fotó: HH- családi album

Mi vár Önre a nyáron: Először nézzük meg munka szempontjából?

– A hétköznapok kihívásai és az edzések rendkívül megerőltetőek számomra, ezért dolgozni nem tudok. Nem bírnám. Több mint tíz éve vagyok a Vadmadárkórház önkéntese, Berkényi Tamás szakállatorvos emberileg mellém állt és most ott vagyok mellette segítőként is. Igaz, sete-sután, sok mindenben ügyetlenül, de nagyon lelkesen, emberek és állatok között, mégsem teljesen egyedül itthon. Ez is betudható egyfajta pszichés rehabilitációnak – mosolygott el – Sajnos origamizni már nem tudok a kezeim miatt. A gyógyulás során újra meg kellett tanulnom például írni is, ezért elkezdtem festeni, amit néha a Paverpol szobrásztechnikával (megunt textilek újrahasznosítása) ötvözök. Az alkotásaim több csoportos és egyéni kiállításon szerepelnek, illetve vannak felkéréseim. A nyár ezeknek a jegyében fog telni.

Nyaralás? Van bakancslistája, ahova szeretne eljutni?

– Alkotó nyaram lesz idén. Bakancslistám van! Ausztriába, a magas hegyekbe vágyom és majd egyszer Görögországba is szeretnék eljutni. Szeretem a hegyeket, a sziklákat – egyszerűen elbűvöl a természet vadszépsége és ereje. Viszont ezekre a helyekre eljutni is most még elérhetetlen számomra, bár a járássegítővel és valakire támaszkodva már körülbelül két órányit tudok menni. Szeretem a kihívásokat és soha nem adom fel a felépülésem reményét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában