Arcanum

2023.07.10. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Kecskés Zoltán

Több mint 100 malac megmenekült

A 60 évvel ezelőtti vihar megyénk több épületében kárt okozott, a villámcsapások következtében több mint százezer forintnyi érték esett a lángok martalékául. De több is lehetett volna. Hogy miért nem, arról szól ez a több mint fél évszázados történet.

„Délután három óra körül a lepsényi termelőszövetkezet öt dolgozóját szorította be a zivatar a tsz egyik gazdasági épületébe. A villámok sűrűn csapdostak, majd a vihar elvonulni látszott, s ők öten kiléptek a szabadba. Talán két méterre sem jutottak, villám csapott az épületbe. A villámcsapásra mindannyian elvesztették eszméletüket, majd amikor pár perc múlva magukhoz tértek, első gondjuk a sertésfiaztató volt. A hatalmas nádtetős épület már akkor lángokban állt. Gondolkodásra nem volt idő.

„Ég a vagyonunk!" – kiáltották! – A negyvenméteres, harminc katricás nagy épület, a harminc kocával, a kétszáz választási malaccal! S ők berohantak a lángok közé. Harminc anyakocát és mintegy száz malacot kimentettek. Az épületet azonban már nem lehetett megmenteni. A magasra csapó lángok, a lezuhanó izzó parázs maga alá temette a bennszorult állatokat. Hanem a tsz vagyonának jelentős része megmenekült a pusztulástól." – olvasható az 1963. július 10-i Hírlapban.

Megmosolyogtató árak

Mindig érdeklődve lapozgatom a régi újságokat. Különösen figyelve az árak változásait, a ma már csak filléresnek tűnő összegek elmosolyogtatnak. Legutóbb a Fejér Megyei Hírlap 1993-as július 10-i lapszámában olvastam a következőt:

„A július eleji zöldség-gyümölcs piac szenzációja, hogy meglepően igen nagy mennyiségű hazai görög- és sárgadinnyét kínálnak a termelők. Ráadásul árban is sokkal elfogadhatóbb, hiszen egy-másfél héttel ezelőtt 100 forintért adták, jelenleg mindössze 30 forintért mérik. Most lenne ugyanakkor a sárgabarack szezonja, sajnos kevés termett az idén, ezért 50 forintos őszibarackáron kapható csak. A sárgarépa és a gyökér csomója (kilóban nem kapható) még mindig 20 forint fölött van, ami viszont azaszályos időjárásra utal. Főzőtököt azonban már 10 forintért is adnak"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában