Három vármegyei horgász a legjobbak között

2023.08.07. 11:30

„Rakós” verseny hétvégéje a Palotavárosban (videó, galéria)

Két fordulóban rendeztek az elmúlt hétvégén horgászversenyt a székesfehérvári Palotavárosban, a Felső-tónál. Három Fejér vármegyei horgásznak is jól görbült a botja.

Tihanyi Tamás

Fotó: NZP / FMH

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének kezelésében lévő Palotavárosi-tavaknál, egészen pontosan a Felső-tavon rendezték meg szombaton és vasárnap a II. Free Style Rakós Botos Országos Bajnokság 5. elődöntőjét. De mielőtt az eredményekre térnénk, talán érdemes tisztázni a horgászat iránt nem túlzottan érdeklődő olvasóink előtt, mi is az a rakós bot. Egyik különleges tulajdonsága, hogy szinte minden vízben használható, legyen az folyó, vagy éppen tó. A precíz csalivezetés, etetés és az érzékeny szerelék miatt talán az egyik legeredményesebb horgászmódszer, nem véletlenül lett sok nagyszerű versenyző kedvence. Ráadásul rakós bottal különleges élmény a pecázás, hiszen igazi sikerélmény egy ilyen finom szereléssel egy-egy nagyobb ponty megakasztása és szákba terelése.

A kétnapos palotavárosi verseny első nyolc helyezettje jutott tovább az országos döntőbe, amely majd Kiskunhalason lesz. A legjobbak között három Fejér vármegyei sporthorgász: a második helyezett székesfehérvári Sebők Sándor, a harmadikként végzett móri Monostori György és az ötödik fehérvári Szarka Sándor.

–  Ebben a kategóriában két évvel ezelőtt itt Székesfehérváron hirdettünk először kihívást az egész országban. Ezek a száz kilogramm körüli eredmények erős szélben, változékony időjárásban kiemelkedőnek számítanak, így szerintem rövidesen világversenyt is szerveznek majd ilyen feltételekkel – mondta a FEOL-nak Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője. Aki nem csak a palotavárosi eseménnyel elégedett, horgászvezető szakemberként megnyugtatónak nevezte az elmúlt időszak csapadékos időjárását is. – Az év első felében nem mertünk gondolni arra, hogy ennyi eső jut majd idén nyáron a tavainknak, például a korábban kritikus helyzetben lévő Pátkai-víztározónak. De a kezelésünkben lévő többi vízterület állapota is kedvezően alakult, hozzájuk képest furcsa, hogy a Velencei-tó rövid idő alatt mennyit képes elveszíteni vízkészletéből a meleg napokon. Ez szerintem további vizsgáltokat igényel majd.

Urfi Tamás beszámolt arról is, hogy a HOFESZ kezelésében lévő vizeken – például a Fehérvárcsurgói-víztározón, Sárszentmihályon vagy a Nándor-csatornánál – rövidesen további haltelepítéseket terveznek végrehajtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában