Arcanum

2024.04.15. 19:00

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

Furcsa egy időjárás áprilisban

„Április első felében a napi középhőmérséklet csak 1,3 fokkal volt hidegebb a sokévi átlagnál, bár a nyirkos, helyenként szeles időjárás miatt hűvösebbnek tűnt. Legmélyebbre süllyedt a hőmérséklet elsején, amikor hajnalban mínusz 3—4, a talajmentén mínusz 4—5, sőt Martonvásáron mínusz 6 fokot mértek. A csapadékra viszont végre nem panaszkodhatunk. Tizenharmadikáig megyei átlagban közel ötven milliméter hullott. Annak bizonyítására, hogy az ideinél volt sokkal roszszabb áprilisunk is, nem kell messze lapozni. Az 1981. évben például tizenhét alkalommal volt a megyében talajmenti fagy és a havi csapadék is mindössze 9 mm volt.” – olvasható 1984-ben a Hírlap hasábjain.

 

Lesz-e elég porzója repcének, akácnak? 

Nagy aggodalmak alakultak ki a megyei méhészeknél 30 évvel ezelőtt. „Az új megyei méhészeti egyesület még nem találhatta meg igazán a helyét, a hajdani szövetkezeti mézfelvásárló és exportőr, a Hungaronectár felszámolás alatt áll. Teller László, a Fejér Megyei Méhész Egyesület elnöke is csak sajnálja, hogy megszűntek az áfészek kötelékében korábban jól működő méhész szakcsoportok. Abban az időszakban a méhcsaládok száma közel járt a harmincezerhez, mára ez mintegy a felére apadt.” 

 

Gépárverés Lovasberényben

„Lovasberényben délelőtt tízkor kezdődött az árverés, ahol Tarjányi doktor ismertette a szabályokat. Mintegy negyvenen voltak jelen, ennek ellenére nem sok eszközt cserélt gazdát. Tegnap elsősorban személy- és tehergépkocsik, silózók, kompresszorok és pótkocsik voltak kitéve, ám még az Alföldről is érkeztek érdeklődők, elsősorban az újsághirdetések hatására.” – írta a Fejér Megyei Hírlap 1994-ben. 

 

Ifjúsági klub Fehérváron

Ifjúsági klub alakult Székesfehérváron 1994 áprilisában. „Az értelmes elfoglaltságot, barátokat kereső fiatalokat „célozza” meg Fehérváron az az ifjúsági centrum, amely több cég, szervezet, önkormányzat segítségével alakult meg. A Zöld Klublehetőséget ad közös kirándulások, akciók, ismeretterjesztő előadások, rendezvények szervezésére, táborozásra, szórakozásra, a kultúra, környezetvédelem és sport jegyében. A tagdíjmentes ifjúsági centrumban már működik újságírói, kerékpáros-, vállalkozói-, társastánc- és filmklub.”

 

Csapatbajnokság a Velencei-tónál

„A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Hunyadi DSE idén másodszor rendezi meg a Velencei-tó körül a Maraton váltó országos csapatbajnokságot. A versenyre eddig 40 egyesület juttatta el nevezését, a 4 korosztályban több mint száz csapat első embere áll rajthoz szombaton délelőtt 11 órakor Agárdon, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolánál. A versenyre a megye egyesületei közül az ARAK és a Hunyadi DSE nevezte atlétáit. A serdülő lányoknál a volános öttusázókkal erősített ARAK joggal számíthat sikerekre, de kellemes meglepetést okozhatnak az ARAK és a Hunyadi DSE mezei ob-n jó helyezést elért felnőtt csapatai, valamint a Hunyadi serdülő fiú atlétái is.” – olvasható a Fejér Megyei Hírlapban 30 évvel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában