Jól jött az ügyfeleknek és a bankoknak is

2018.05.03. 14:00

A könnyítések bevezetése miatt Fejérben is népszerűbb a Csok

Március közepétől egyszerűbben és többen igényelhetnek csokot. Az intézkedés nem maradt hatástalan.

B. Kiss László

A családi otthonteremtési kedvezmény hatása érződik az építőiparban is

Fotó: Shutterstock

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken. Az egyik pénzintézet arról számolt be, hogy nagyságrendileg tíz százalékkal többen érdeklődnek a csokról, egy másik pedig annyit tett hozzá, hogy az élénkülést április második hetétől érzékelik. A harmadik azt válaszolta, az elmúlt másfél hónapban több építésre vonatkozó csokigényt regisztráltak, illetve nőtt azoknak a kérelmeknek a száma is, amelyekhez nem kapcsolódik hitelkérelem. A negyedik bank azt jelezte, folyamatosan magas az érdeklődők száma. Az ötödiknél pedig annyit közöltek a Magyar Távirati Iroda érdeklődésére, hogy az egyszerűbb folyamat segít mind az ügyfeleknek, mind a banknak.

Ingatlantulajdonnal rendelkező családok számára is elérhető a Csok

Március 15-től a csok banki igénylésénél egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményekről. A fontos változás, hogy már az ingatlantulajdonnal rendelkező családok is kérhetik a csokot. A külföldről hazatérő családok is igénybe vehetik a lehetőséget, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít. Változtak a határidők is. Lakásvásárlás esetén 30, építkezésnél, illetve bővítésnél 60 nap alatt kell elbírálnia a bankoknak az igénylést. Az igénylőnek ugyanakkor az adásvételi szerződés megkötése után már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésére arra, hogy benyújtsa a kérelmet. A csokhoz kapcsolódóan igényelt kamattámogatott hitelt pedig az igénylést követő 6 hónapon túl is fel lehet használni anélkül, hogy az ügyfél elveszítené a kamattámogatásra való jogosultságát. A nem hitelképes fiatalok esetében szüleik vagy más közeli hozzátartozójuk is adóstárs lehet március dereka óta a 10 millió forintos csok mellé igényelhető, legfeljebb 10 millió forintot kitevő kedvezményes hitel esetén.

A családi otthonteremtési kedvezmény hatása érződik az építőiparban is
Fotós: Shutterstock

A csok ösztönző hatásáról tanúskodik az ingatlanpiac is. Székesfehérváron több száz lakás készül, de – hosszú kihagyás után – Móron is épül társasház. Fehérvárcsurgó polgármestere, Schmidtné Cser Viktória pedig arról számolt be, hogy több olyan önkormányzati építési telek is elkelt a faluban, amelyekre évekig nem volt vevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában