A gyártás-termelés szektor vezet

2018.09.19. 10:00

Régiónkban is kell a munkaerő

A magyar munkáltatók egyötöde venne fel új dolgozót még ebben az évben, 4 százalékuk tervez leépítést, és 76 százalékuk nem szándékozik változtatni a meglévő munkaerőhelyzeten.

FMH / V. Varga József

Az építőipar is munkaerőhiánnyal küzd Fotó: Pixabay.com

A ManpowerGroup munkaerőpiacimutató-kutatása szerint az október–decemberi időszakban mind a nyolc régióban várható munkaerő-növekedés: a legerősebb munkaerőpiaci mutatót Közép-Magyarország munkáltatói jelentették plusz 23 százalékos nettó foglalkoztatási szándékkal. A plusz 22 százalékos növekedéssel Közép-Dunántúlon (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) is jelentős a munkáltatók előrejelzése, míg Dél-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon egyaránt plusz 18 százalékos felvételi szándékról számoltak be. Budapest és Észak-Magyarország is kedvez a munkakeresőknek, a mutató plusz 17 és plusz 15 százalékos. Leggyengébb a helyzet az Észak-Alföldön és Dél-Alföldön, mindkét régióból plusz 14 százalékos felvételi kedvről tettek jelentést.

Erősödés a szállítmányozási, raktározási, kommunikációs szektorban is

Az előző negyedévhez képest nyolcból négy régióban gyengül a felvételi szándék a következő három hónap során, a legnagyobb mértékben, 6 százalékponttal a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon, 5 százalékponttal Észak-Magyarországon. Emellett a munkáltatók négy régióban emelkedést jelentettek, a közép-magyarországi és a közép-dunántúli felvételi hajlandóság 2 százalékponttal nőtt. Az előző év azonos időszakához képest a mutató növekedéséről számolhatnak be nyolcból négy régióban (Közép-Magyarország 7, Közép-Dunántúl 2 százalék).

Az építőipar is munkaerőhiánnyal küzd Fotó: Pixabay.com

Erősödő felvételi szándék

A legerősebb felvételi szándékot a gyártás-termelés szektor munkáltatói jelentették plusz 33 százalékos munkaerőpiacimutató-értékkel. Emellett erős, plusz 26 és plusz 25 százalékos felvételi szándékról adtak hírt az építőipar, a szállítmányozás-raktározás és a kommunikációipar munkáltatói. Továbbra is bátorító hírekkel szolgáltak a munkáltatók a kis- és nagykereskedelmi szektorban, ahol plusz 12 százalék a mutató értéke. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások és az elektromosáram-, gáz- és vízellátási szektorokban plusz 14 százalékos a létszámbővítési hajlandóság. Ezenkívül a leggyengébb, plusz 2 százalékos értéket a vendéglátási ágazatból jelentették.

Éves összehasonlításban a munkaadók kilencből öt iparágban erősödő felvételi szándékról tettek jelentést. A legjelentősebb erősödés a szállítmányozás-raktározás és kommunikációs szektorban jelentkezett, ahol a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékponttal emelkedett a mutató értéke. Hasonlóan pozitív változás tapasztalható a mezőgazdasági, vad-, erdő- és halgazdálkodási és az elektromosáram-, gáz- és víz­ellátási iparágakban is, ahol 4 százalékponttal erősödött a munkáltatók felvételi kedve. Ezzel szemben két iparágban jelentősen csökkent a felvételi szándék, a vendéglátás, pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorokban 15, illetve 10 százalékkal.

A részt vevő munkáltatók a következő négy szervezeti méret közé sorolandók: a mikróvállalatok kevesebb mint 10 alkalmazottal rendelkeznek, a kisvállalatok 10–49 alkalmazottat foglalkoztatnak, a közepes vállalatoknak 50–249 alkalmazottjuk van, a nagyvállalatoknak pedig 250 vagy több alkalmazottjuk.

Növekedésre lehet számítani mind a négy vállalati méret kategóriában az elkövetkező negyedévben – áll a jelentésben.

A nagyvállalatok munkáltatói a legoptimistábbak, itt a munkaerőpiaci mutató plusz 33 százalékos. Kedvező a középvállalatok felvételi kedve, a decemberig tartó időszakot tekintve plusz 24 százalékos értékkel. A kimutatás a kis- és mikróvállalatok körében plusz 12, illetve plusz 11 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában