Új név és új lista a szakképesítési rendszerben

2019.11.08. 15:30

Kettő ingyenes marad – Teljesen átalakul az OKJ-s képzés

A jelenlegi formájában még létező Országos Képzési Jegyzék (OKJ) nem szűnik meg, csupán átalakul: nemcsak a képzési forma neve, de a tanulható szakmák is változnak.

Szanyi-Nagy Judit

Kulcsár Szilvia: Átláthatatlan rendszer volt Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Eddig 759 darab szakma közül válogathatott az, aki OKJ-s képzésben szeretett volna részt venni. Kulcsár Szilvia, az átalakításban érintett Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója szerint ez egy átláthatatlan, követhetetlen rendszer volt, hiszen az egyes végzettségeket és az azokhoz kapcsolódó, a végzettségek meglétével betölthető munkaköröket nem volt egyszerű összeegyeztetni. Már csak amiatt sem, mert az idő előrehaladtával párhuzamosan több szakma elnevezése is átalakult. Vagyis ha valaki például három évvel ezelőtt egy bizonyos szakmaterületen vagy szakmában végzett, elképzelhető volt, hogy azt már nem, vagy csak nehezen tudták megfeleltetni a mostani rendszerben futó adott szakmával, munkakörrel. Ez pedig külön adminisztrációt jelentett az érintetteknek: jóformán le kellett fordítaniuk az egyes végzettségeket.

A rendszer tehát – érvelt a főigazgató – átalakításra szorult, így csökkent végül 174 darabra az alapszakmák száma. Ezek olyan alap-szakképesítéseket adnak, amelyek egyértelműek és széles spektrumot képeznek: az első egy, illetve két évben alapismereteket tanulnak a diákok, ahhoz az ágazathoz vagy szakmacsoporthoz kapcsolódóan, amelyet elvégeznek, ezután választhatnak a különböző szakterületek között, vagyis szakosodhatnak.

Kulcsár Szilvia: Átláthatatlan rendszer volt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A könnyebb tájékozódás érdekében az ikk.hu honlapon számos információ érhető el az új rendszerről. Innen tölthető le többek között az a tájékoztató füzet is, amely az alapszakmákat, az ágazatok és a szakmák kapcsolatait, összefüggéseit mutatja be. A tágabb témaköröknek az ágazatok felelnek meg, szemléltetésül: az egészségügy, az informatika és távközlés vagy éppen a szépészet.

Ezeken belül találhatók a szakmák, azaz az egészségügyön belül – példának okáért – a gyakorló ápoló (5 éves képzés) vagy a radiográfiai szak­asszisztens (6 éves képzés), az informatika és távközlésen belül az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus (5 éves képzés) vagy a szoftverfejlesztő és -tesztelő (5 éves képzés), valamint a szépészet ágazaton belül a fodrász (5 éves képzés) vagy a kozmetikus technikus (5 éves képzés). Ezúttal hosszabb, öt-hat évet felölelő képzéseket jegyeztünk le, de léteznek hamarabb elvégezhetők is: ilyen az ipari gépész, az édességkészítő és a divatszabó, ezek mind hároméves képzések.

A jelenleg OKJ-ként ismert rendszer várhatóan a 2020. január eleji módosítással válik véglegessé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában