mikortól és mennyire?

2021.01.18. 14:00

Többe kerülhetnek majd a sütőipari termékek

Az elmúlt napokban több malom is jelezte, rákényszerül a liszt átadási árának emelésére, aminek következményeként többe kerülhetnek majd a sütőipari termékek. Az áremelés pontos mértékéről nem döntöttek még a pékek, az első hírek szerint általában 6-8 százalékos árnövelésben gondolkodnak.

Dávid Erzsébet

Nyolcórás műszakból 24 tonna kenyeret készítenek a fehérvári cégnél

Fotó: Borbély Béla

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint korai lenne még arról beszélni, hogy a lisztárak emelése után mennyivel drágulhat a kenyér, mibe kerülhetnek a péksütemények, miután a hét közepéig a malomipari cégek nem mindegyike jelezte az áremelést. Nem ismert még az sem, hogy mennyivel növeli majd a sütőipar kiadásait a kötelező minimálbér-emelés, s hogy a liszten kívül változik-e más alapanyagok ára, pedig mindez hatással van az árak alakulására – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Septe József.

Az viszont már biztos, hogy működőképességük megőrzése érdekében a malmoknak emelni kell a liszt árát. Arról, hogy miért kényszerülnek erre a lépésre, Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója, a Gabonaszövetség Gabonafeldolgozók Tagozatának elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi lisztárak csupán 56 ezer forintos tonnánkénti búzaárat fedeznek, márpedig a kenyérgabona ára – amely a liszt előállítási költségeinek 75-80 százaléka – hónapok óta 66 ezer forint felett, 70 ezer forint közelében van. Az árak megugrását pedig az okozta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a szokottnál kevesebb jó minőségű búza termett – a malmok szinte vadásznak is a kitűnő, prémium minőségű kenyérgabonára –, valamint, hogy az európai terméskiesések miatt megnőtt a búza iránt az exportkereslet. A szakember szerint a malmok várhatóan 7-10 százalékkal növelhetik az átadási áraikat, ami ebben a kategóriában, kilogrammonként 6-7 forintot jelent. (Ez a fogyasztói árakban persze nagyobb teherként jelentkezik majd.) Több malomipari vállalkozás már decemberben közölte az emeléssel kapcsolatos döntését üzleti partnerei­vel, a legtöbb azonban erre a hónapra halasztotta a bejelentést. A beszállítókkal, illetve a kereskedelmi partnerekkel folynak, vagy rövidesen megkezdődnek az ártárgyalások, s azok eredménye alapján válik véglegessé, mennyit fizetünk majd a sütőipari termékekért.

Nyolcórás műszakból 24 tonna kenyeret készítenek a fehérvári cégnél
Fotó: Borbély Béla

A megye legnagyobb sütőipari vállalkozása, a székesfehérvári Alba Kenyér Sütőipari Zrt. vezérigazgatója szerint a termelési költségek növekedése elkerülhetetlenné teszi az árak emelését. Nemcsak a lisztért kell ugyanis magasabb árat fizetnie a cégnek, hanem már most többe kerülnek a különböző alapanyagok, egyebek között az étolaj és a margarin. Nőttek a szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások, s a költségekbe a kötelező minimálbér-emelést is be kell kalkulálni a vállalkozásoknak. Jelenleg úgy tűnik, mindez 6-8 százalékos áremelésre kényszerítheti a vállalkozást. A beszállító és kereskedelmi partnerekkel már decemberben elkezdték a tárgyalásokat, az elhúzódó, kemény megbeszélések még tartanak, s várha­tóan csak február elejére fejeződnek be. Azok eredményétől is függ, pontosan milyen mértékben kényszerül árat emelni az Alba Kenyér – mondja a céget 21 éve irányító Rotter Jenő.

A magasabb árak nemcsak a megnövekedett költségek ellensúlyozását segítik, hanem a munkahelyek és a versenyképesség megőrzését is. A cég 80 dolgozójának többsége ugyanis törzsgárdaként tart ki a vállalatnál, s áll helyt a kemény piaci versenyben. Amellett, hogy nyolcórás műszakból 24 tonna kenyeret, 120 ezer vizes zsemlyét, 110 ezer kiflit és egy tonnányi finom pékárut küldenek a boltokba, fontosnak tartják, hogy a változó vásárlói igényeknek eleget téve, folyamatosan új termékekkel is bővítsék a kínálatot.

Már most többe kerülnek a különböző alapanyagok, egyebek között az étolaj és a margarin – ez is árbefolyásoló tényező
Fotó: Borbély Béla

Fejér megye patinás pékségében, a családi vállalkozásként működő lajoskomáromi Wanderer Pékség Kft.-ben a hónap végén tartják meg az ártárgyalást, s annak alapján döntenek arról, hogy a naponta 10 mázsa kenyeret és 4 ezer péksüteményt készítő cég mennyiért kínálja majd a termékeit. Jelenleg 7 százalékos áremelésben gondolkodnak – mondta el Wanderer Ildikó. Hozzátette: a pékségeknek muszáj meglépniük az emelést, mert ők ugyan el tudtak még érni egy minimális eredményt, de a költségek folyamatos növekedése miatt a sütőipari vállalkozások nagy része már az életéért, a fennmaradásáért küzd.

A polgárdi Puskás Pékséghez egyelőre nem érkezett jelzés arról, hogy a malomipari beszállító növeli-e, s ha igen, mennyivel a liszt átadási árát. Mint Puskás Petra, a termékeit 90 helyen értékesítő vállalkozás tulajdonosa elmondta, az esetleges áremelés mértékéről az új lisztár, valamint a kötelező minimálbér összegének ismeretében és az egyes alapanyagok árának alakulása alapján döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában