Az elszálló energiaárak után

2021.12.15. 11:30

Cser-Palkovics András: „Győztes perekkel nehéz a fehérvári otthonokat fűteni”

A drasztikusan emelkedő energiaárakról, ennek következményeiről – illetve arról, miként érinti ez a helyi közszolgáltatásokat – adott tájékoztatást közösségi oldalán kedden Cser-Palkovics András polgármester.

Majer Tamás

A fehérvári, önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat erőteljesen érintik a brutálisan emelkedő energiaárak, a rezsicsökkentés a lakosokat segíti

Forrás: Bach Máté / Magyar Nemzet

– Leszögezem, hogy a közszolgáltatások működése, színvonala stabil és biztosított, így lesz ez 2022-ben is. Ennek alapfeltétele, hogy a távhő, a víz- és hulladékkezelés a város tulajdonában legyen, az emberek kontrolljában, nem a piacéban – tért a lényegre az elején. 

A poszt folytatásában a városvezető kifejtette, a rezsicsökkentés megakadályozza, hogy az energiaárakban tapasztalható drágulás megjelenjen az emberek közműszámláin. Ugyanakkor a szolgáltatókat, így a fehérvári szolgáltatókat erőteljesen érintik az elszállt energiaárak. Két önkormányzati tulajdonú céget emelt ki. A SZÉPHŐ jövőre körülbelül 98 millió forinttal fog többet fizetni a kereskedőnek az elektromos áramért, mint idén. A gáz árának emelkedése miatt pedig mintegy 600 milliós többletköltségük lesz! 

– A gázt most az E2 Zrt. szállítja a SZÉPHŐ-nek, az E2 pedig október végén ultimátumszerű jelzést adott: vagy kifizetjük az általuk kért többletpénzt, vagy szerződést bont a SZÉPHŐ-vel – írta a polgármester. – Ez egy erősen megkérdőjelezhető eljárás, azonban győztes perekkel nehéz a fehérvári otthonokat fűteni, nekünk fontosabb a távhő és a melegvíz-szolgáltatás biztonsága, így végül a SZÉPHŐ komoly tárgyalások után alkura jutott a kereskedőcéggel – fogalmazott.

 

– A másik kritikusan fontos közszolgáltató a Fejérvíz – folytatta. – Míg 2021-ben 855 millióba került a Fejérvíznek az áram, 2022-ben több mint kétszer ennyibe, 1 milliárd 930 millió forintba fog – ismertette. 

A polgármester november végén írt levelet a kormánynak, amelyben azt kérte, hogy legalább átmenetileg váljon lehetővé az önkormányzatok tulajdonában lévő közszolgáltató cégek számára is az, hogy rögzített keretek és árak szerint kaphassák meg a működésükhöz szükséges áramot és gázt. 

Ezen a levélen felbuzdulva írt a napokban cikket – „Olcsóbb energiát szeretne a polgármester, közben több száz millió ment el osztalékra” címmel – a fehérvári közszolgáltatók gazdálkodásáról az atlatszo.hu online újság. Cser-Palkovics András a közösségi oldalon, nyilvánosan válaszolta meg a cikket író újságíró kérdéseit, majd egyértelművé tette, hogy az önkormányzat nem saját „dőzsölésére” vett ki osztalékot a cégéből, jelesül a távhőszolgáltató cégéből, amint ezt az online újság cikke – a polgármester szerint – sugalmazta. 

Cser-Palkovics András kifejtette, az önkormányzati cégből kivett osztalék az önkormányzat bevételeit növelte, s ennélfogva az önkormányzat szolgáltatásaira, az intézmények működésére, a járvány elleni védekezésre lettek elköltve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában