Itt az eÁFA-rendszere

2024.04.23. 17:00

Újdonságot hozott az idei áfabevallás

Idén már az új eÁFA rendszerben is elintézhető az áfabevallás. Mostantól az eÁFA webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható a nyilatkozat.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Az új rendszer eredményesnek tekinthető, a számok is ezt mutatják – tudtuk meg a NAV Fejér Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságától. „Az eÁFA egyik bázisa a NAV Online Számla rendszere, az ide regisztrált vállalkozások száma mára átlépte 1,5 milliót. Amíg 2019-ben átlagosan havonta kétmillió számláról érkezett adat, addig mára elérte a havi 64 milliót. Fejér Vármegyében is megfigyelhető, hogy az e ÁFA rendszert igénybe vevők köre napról napra bővül” – írták közleményükben.

Jelenleg három módon is teljesíthető az áfabevallás. Egyfelől az eÁFA rendszerében, gép-gép kapcsolaton keresztül, valamint az eÁFA webes felületén, harmadrészt az ÁNYK-nyomtatványon.

„A webes felületen a gazdálkodó a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat kiegészítheti, módosíthatja, és a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá” – ismertették a részleteket.

Fontos, hogy az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, csak egy lehetőség. Mégis érdemes megfontolni az új rendszer használatát, hiszen az ÁNYK-hoz képest számos előnyt kínál. „A bevallási kötelezettségét gép-gép kapcsolaton keresztül teljesítő adóalany mentesül az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától, de legkésőbb az esedékességétől számított 15 napon belül nyújtja be az adózó. Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól” – ismertette a hatóság.

Továbbá ehetőség nyílik a szükséges adóhatósági adatok lekérdezésére, valamint az adónyilvántartás elkészítésére is. Fontos, hogy ha ugyanazon időszakra vonatkozóan több úton is beadjuk a bevallást, akkor a NAV az elsőként benyújtottat veszi számításba.

Az eÁFÁ-val kapcsolatos bővebb tájékoztatás megtalálható a NAV honlapján, az eÁFA rovatban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában