Kalendárium

2024.03.19. 08:00

József napján kevés embert engedünk be a házba!

A névnapot köszöntők és a beteglátogatók kivételével más nem léphet be a házba március 19-én, József napján.

Feol.hu

Az égen ilyenkor megjelenő szivárvány jó aratást ígér

Fotó: James Wheeler/Pexels

Ezen a "zárt napon" nem mellesleg kifejezetten illett megfürödni és tiszta ruhát ölteni a közelgő tavasz tiszteletére – olvasható Remete Farkas László Állandó, mindennapos kalendáriumában ("Régies magyar kalendárium" könyvsorozat V. kötet)

A Józsefeket a fenti népszokás miatt többen is a helyi ivókban vagy a szőlőspincékben köszöntötték. Bizonyos helyeken ilyenkor vásárt is tartottak – ez zajlott Székesfehérváron is március 15-én –, ahol az iparosok is ünnepeltek.

"E napon kölcsönt nem kértek, és semmit sem adtak ki a házból. Földműveseknek, ácsoknak és méhészeknek dologtiltó nap" – szól az írás. Az időjárásra és a mezőgazdasági munkákra vonatkoztatva úgy tudjuk: "Ha e napon megdördült az ég, akkor aratás idején jégeső várható, viszont jó bort jelez őszre. Ha szivárvány jelent meg az égen, az jó aratást ígért. Egyes vidékeken – ha a fű már növésnek indult – e napon kihajtották a marhákat legelni (legalább egy napra). Úgy tartották, hogy az e naptól növő fűnek a fagy már nem árthat. Bukovinában a tavasz első napjának tartották, ünnepként megülték."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!