Frissen Fejérből

2024.05.11. 10:08

Olvasói fotó: Mezőszentgyörgyről is jól látható volt a sarki fény

Május 10., péntekről május 11., szombatra virradóra megérkezett a napszél, országunkban is érezhető volt a geomágneses vihar.

Szanyi-Nagy Judit

Rózsaszínben tündökölt Mezőszentgyörgy fölött az ég

Fotó: Durmics Balázs

Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy már péntek este 8 óra után, de főként 21 óra környékétől – amikor is az igen ritka, 8-as erősségű volt az úgynevezett Kp-index – jól látszódott Magyarországról is az eleinte rózsaszínben, majd zöldesen is pompázó sarki fény. Ez a korábban előrejelzettnél hamarabb történt meg – írja az Időkép –, azonban sokan még a hétvége első napjának hajnalán is gyönyörködhettek a nem mindennapi égi jelenségben. Mint a portál hangsúlyozza, ilyen, G4-es erősségű geomágneses viharra utoljára két napfoltciklussal korábban, 2005-ben volt példa.

A honlapon a színek változatosságára az alábbi szakmai magyarázat olvasható: míg a pirosas, rózsaszínes árnyalatok több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, addig a sarki fény zöld színe alacsonyabb, általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a Föld légkörében. Ez a szín akkor keletkezik, amikor az oxigénatomok kölcsönhatásba lépnek a Napból származó töltött részecskékkel. A zöld szín tehát a mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjelenni hazánk égboltján.

Mezőszentgyörgyről olvasónk, Durmics Balázs is észlelte az "égi tüneményt", aki meg is örökítette azt. Balázs korábban is küldött már felvételeket szerkesztőségünknek, akkor azt mutatta meg, hogyan érkezett meg a vihar a településre.

Szabad szemmel is jól látható volt a színesre festett égbolt
Fotó: Durmics Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában