Átlépte az ezret az idei tűzszerész bevetések száma

2023.08.11. 12:00

Továbbra is Fejérben találják meg a legtöbb robbanótestet

Átlépte az ezret az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredhez idén érkezett bejelentések száma, a legtöbb továbbra is Fejér vármegye területére szólította a katonákat, akiknek még mindig nem ért véget a második világháború. Sőt, talán még az első sem.

Tihanyi Tamás

Gárdonyban a vízből vitte a partra egy strandoló ezt a robbanóeszközt

Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Az alakulat kommunikációs katonái bejelentették: az ezerből közel 260 eset igényelt azonnali intézkedést. Összesen több mint 2200 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 60 kilogramm gyalogsági lőszert semmisítettek meg vagy szállítottak el a tűzszerészek, melyek össztömege meghaladta a 7,5 tonnát.  A legtöbb riasztás továbbra is Fejér vármegyéből érkezett, közel 200 alkalommal hívták a különlegesen kiképzett katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 42 eset igényelt azonnali intézkedést. Ezek egyike volt, amikor július közepén lezárták Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban. A veszélyes eszközt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A július másik, kiemelkedő érdeklődést kiváltó mentesítése Tatabányán történt meg, ahol egy rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során. A bejelentés helyszínére érkező tűzszerész járőrparancsnok az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 cm-es rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!