Felhőtlen vidámság

2017.09.20. 08:25

Mulatság és előszüret – Az adonyiak zenés, táncos programmal, felvonulással ünnepeltek

ADONY A hétvégén tartották a szüreti mulatságot a városban, előtte pedig felkészülésként, előszüreti programot szerveztek.

Bokros Judit

A szüreti felvonulás résztvevői több megállón keresztül járták be a várost

Fotó: Kozmér Amanda

A szombati szüreti felvonulás résztvevői több megállón keresztül jutottak el a Vásártértől a Kastélyparkig. Az idő ugyan kissé borongós volt, ám ez nem ártott a jó kedvnek, s aztán a nap is kisütött. A mulatság már a parkban kezdődött, a színpadon fellépett például a Bandy Band, de a helyi táncosok is megmutatták magukat, vendégként a Nagyiváni Hagyományőrző Tánccsoport szerepelt. Az éjszakába nyúló buliban a Beatang Duó zenélt.

A szüreti felvonulás résztvevői több megállón keresztül járták be a várost
Fotós: Kozmér Amanda

Az ősz nagy mulatságára készülve, egy héttel korábban előszüreti programot rendeztek a Kastélyparkban, valamint Bormaraton is volt. Utóbbira kerékpárosok jelentkezését várták, akiknek ügyességi akadályversenyen kellett részt venniük. A túra a városból az adonyi szőlőhegyig tartott, hét megállon át. Az öt csapat versenyzői elméleti kérdéseket kaptak, például a borkészítésről, de ügyességi játékok is voltak kicsiknek, nagyoknak. A biciklisek a megmérettetés végén a Kastélyparkban pihenhettek meg, ott vehették át díjaikat. Első lett a Femina 2. csapata; 2., a Józan lányok csapata; 3., a Lila akác köz csapata.

A park árnyas fái alatt közben helyi kézműves portékák kellették magukat, és kézműves foglalkozásba is be lehetett kapcsolódni. A gyerekek körében népszerű volt a párta és a kereplő készítése, mint fontos szüreti kellékek. Ebben és a jópofa, régi népi játékok alkotásában Sáfrány Jánosné népi játszóház vezető és kismesterségek oktatója segített. Ő Tolna megyéből érkezett, és rendszeres résztvevője az adonyi rendezvényeknek – tudtam meg tőle.

Sáfrány Jánosné (j.) segített a játékok készítésében
Fotós: Bokros Judit

Az előszüreti foglalkozáson egyebek mellett tökcsörgő, dúdoló, brekegő készülhetett a sokféle természetes anyagból, például nádból, dióból, kukoricából, tökből. A gyerekek láthatóan örömmel vetették bele magukat a reszelés, ragasztás műveletébe, hogy végül, ügyes kis kezük munkájának eredményeképpen hazavihessék a tárgyakat.

Sáfrány Jánosné kiemelte: ez a fontos, vagyis, hogy az egyébként sokszor a számítógép, tévé előtt ülő gyerekek, akik többnyire mindent készen kapnak, megtapasztalják a maguk által végzett kézimunka örömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában