Barátság

2017.10.10. 17:00

Partnerségi és kulturális találkozót tartottak Lepsényben

Lepsény – A kultúrára szövetkeztek, no meg az oktatásra, az egészségre, a környezetvédelemre, az európai értékekre, a sportra, a gasztronómiára, a hagyományőrzésre.

V. Varga József

A focitorna dobogósai Salamon Béla (b-2) társaságában

Fotó: Sütő Krisztina

Lepsény széleskörű testvértelepülési kapcsolatokkal rendelkezik. Az Európa a polgárokért! program keretében sikerrel rendezték meg nemrégiben az Európa 60 – Barátság a múltban, a jelenben és a jövőben elnevezésű partnerségi és kulturális találkozót. Öt napon keresztül vendégül látták három testvértelepülésük – az erdélyi Kászon, a vajdasági Oromhegyes és a németországi Wenden –, valamint az ugyancsak erdélyi Csíkrákos küldöttségét.

Amint Salamon Béla polgármester lapunknak kifejtette: mindannyian fontosnak ítélik a partnerség eszméjét, valamint azt, hogy Európa egysége csak a települések, a civil szervezetek és a polgárok együttműködése által lehet hosszú távon biztosított. Jelentősek a határokon átnyúló kapcsolatok, és a szándék is adott egy mélyebb partnerség formálására egyebek közt a kultúra, az oktatás és a gazdaság területén.

A kulturális esteken fellépett lepsényi énekkar, citerazenekar, rúdakrobatikai csoport, pedagógus közösség, mezőszentgyörgyi néptáncegyüttes, illetve kászoni gyermek néptáncos formáció, oromhegyesi citerazenekar, kórus és néptánccsoport, wendeni fúvószenekar, valamint csíkrákosi néptáncegyüttes és férfikórus.

A focitorna dobogósai Salamon Béla (b-2) társaságában
Fotós: Sütő Krisztina

Az általános iskolában diákok és pedagógusok előadások és prezentációk keretében ismerkedtek egymással, a települések oktatási intézményeivel. A csoportfoglalkozásokon a környezetvédelem és az egészség kérdései, valamint az európai uniós értékek kerültek fókuszba. Az Európa Szabadegyetemen az euroszkepticizmus és a szolidaritás témaköreit vitatták meg, szóba került a migráció és Európa jövője is. Nagy sikerrel zajlott a kispályás futballtorna, a Balaton körüli kerékpáros és a lepsényi „kincskereső” túra.

Elhelyezték a találkozó időkapszuláját, aláírták a határokat átfogó Ifjúsági Szövetség megállapodását, fő célként meghatározva a kölcsönös gyermekcsereprogramok meghonosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában