Éppen Péntek, jókedvűen

2017.11.17. 20:55

A baracskai egészségklubban a prevencióra és a jó hozzáállásra esküsznek

Jókedvű és egészséges aktív évek? Lehet, hogy kistelepüléseken kevésbé elérhetőek az ehhez szükséges(nek tartott) szolgáltatások, ám ettől még a jó hozzáállás ugyanúgy példaértékű.

Kocsis Noémi

A baracskai egészségklub néhány tagja (fehérben Kolumbán Ottilia), a falon a csapat mottója. Legközelebb november 24-én délelőtt jönnek össze – várják a további csatlakozókat is! Fotó: Koppán Viktor

Péntek délelőtt a baracskai háziorvosi rendelőben, odakint szürkén szemerkél az eső, míg odabent az előtérben vagy másfél tucatnyian – hölgyek és urak – ülnek és jókedvűen énekelnek. Méghozzá egy saját szerzeményt, mármint szövegileg, mert a dallam ismerős, az „Az a szép, az a szép” című nóta parafrázisa, s messze zeng az átkötő rész: „Ha éppen péntek, kakasszóra kelek én/Friss és üde, egészséges vagyok én!”Az Ép testben ép lélek mottót persze korábban is szem előtt tartották a most itt ülők.

A hatvanon felüli Márta például rendszeresen fut, mások nordic walkingoznak, az asszonyok némelyike kerékpárral jár mindenhova, s van köztük lelkes túrázó is. Kolumbán Ottilia háziorvos – bár az orvos pozíciója nincs, nem lehet meg páciensek nélkül – a gyógyszerfelhalmozás, gyógyszerbekapkodás helyett a megelőzésre esküszik, ezért szervezett Éppen péntek néven egészségklubot, melynek tegnap tartották a második alkalmát.

A baracskai egészségklub néhány tagja (fehérben Kolumbán Ottilia), a falon a csapat mottója. Legközelebb november 24-én délelőtt jönnek össze – várják a további csatlakozókat is! Fotó: Koppán Viktor

Péntekenként 10 órától együtt próbálnak a sokukat kínzó gondokra, bajokra – ahogy a doktornő fogalmaz – szelíd és élvezetes megoldást találni. Bárki csatlakozhat, rossz idő esetén a rendelő előterében, kedvező időjárásban viszont a szabad levegőn tesznek magukért: megmozgatják izmaikat, túráznak (a közeljövőben a kerekesszékes érdeklődőknek is terveznek kisebb helyi kirándulást), pihentetőként pedig lelki feltöltődést kínáló előadásokat hallgatnak. Tegnap a stresszről volt szó, s egy ilyen téma nagyon is „óhajtja”, a prevenciót. S mi is lehetne jobb egészségmegőrző, mint egy közös éneklés?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában