A hideg és a csapadék útját el kell zárni

2017.11.29. 10:30

Jön a kemény fagy, ami a vízmérőket sem kíméli!

A tavalyi komoly fagyok óriási károkat okoztak a vízvezetékekben, valamint a vízórákban. Idén megelőzésképp olyan javaslatokat tett a DRV, amelyet mindenkinek érdemes megfogadnia.

S. Töttő Rita

svsv

Évente több tízezer vízmérő fagy el, melynek következtében milliónyi liter víz folyik el a semmibe. Az esetek jelentős része megelőzhető lenne, ha időben gondoskodnának a tulajdonosok a vízmérők megóvásáról. Ez ugyanis az ő dolguk – hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A tavalyi évben a hosszan tartó extrém hideg miatt igen sokan kerültek bajba azért, mert elfagyott, meghibásodott a mérő és a fagy okozta repedéseken észrevétlenül folyt el a víz.

Ennek költségét, ahogy a mérőórák cseréjét, javítását is a tulajdonosoknak kell állni. Fájdalmas kiadások ezek, főleg akkor, ha tudjuk, hogy néhány óvintézkedéssel megelőzhettük volna a bajt. Mivel az idei téli szezonban is számítanunk kell a jelentős hidegekre, illetve arra, hogy nagyon hamar elérkezik a fagy is, ezért a vízszolgáltató tanácsokkal látta el a vízfogyasztókat.

Első körben az aknafedlapot ellenőrizzük – javasolják. Ha hiányzik, pótoljuk, ha sérült, cseréljük. A jeges víz ugyanis a legapróbb repedéseken is bejut és tönkreteszi a szerkezeteket. Ha e téren minden rendben van, vegyük szemügyre a fedlap zárását, illetve, hogy megfelelően illeszkedik-e a nyíláshoz. Ezeken az apró réseken szintén könnyen bejut a hideg és a csapadék.

Évente több tízezer vízmérő fagy el, de ez megelőzhető lenne Fotó: FMH-Archív

A hézagok teljes eltüntetése érdekében érdemes olyan hőszigetelő anyaggal ellátni a tetőt, amely elzárja a fagyos levegő útját. Az akna belső részét, a mennyezetet és a falakat is javasolják olyan szigetelőanyaggal ellátni, ami nedvesség hatására sem veszít szigetelőképességéből. A szakemberek szerint ezt az anyagot csak az akna aljára nem kell tenni. Ezzel a néhány, pár ezer forintos tétellel és munkálattal megelőzhetjük az akár több százezer forintos kár keletkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában