Emlékhelyek napja

2018.05.14. 14:00

Kardforgatók, óriás dobókocka és fáklyás tárlatvezetés Fehérváron

Felfedezőkre várt szombaton a Nemzeti Emlékhely a megyeszékhelyen, a Pákozdi Katonai Emlékpark pedig a 170 éves a magyar honvédség című programjával csatlakozott a nemzeti emlékhelyek napjához.

V. Varga József

A fehérvári Nemzeti Emlékhelyet este fáklyával is bejárhatták az érdeklődők

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az üdvözlő és a záró koncertet a Sub Rosa együttes jegyezte az egykori koronázó bazilikánál. A törökbálinti régizene-együttes muzsikája nevükkel ellentétben egyáltalán nem a rózsa alatt (bizalmasan és titoktartás mellett) zajlott. Sőt, nyitottan és a megidézett korhoz hűen hívogatták, illetve köszöntek el zenéjükkel a sokaságtól. Székesfehérvár az idén is csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézet által kezdeményezett nemzeti emlékhelyek napjához, és szombaton kinyitotta kapuit a Nemzeti Emlékhely, arra invitálva a história szerelmeseit, hogy felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázó templomának kincseit és titkait.

Pákozdon különféle fegyverekkel ismerkedhettek
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország középkori koronázó temploma címmel Biczó Piroska és Reich Szabina régész tartott idegenvezetést a Romkertben, Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése pedig az Aba-Novák Vilmos a királyok városában címet viselte. A látványos bemutatókat az I. András Király Lovagrend harci játéka nyitotta, majd a Magyar Kardforgatók Rendje és a Bandiera Zászlóforgatók következtek.

A fehérvári Nemzeti Emlékhelyet este fáklyával is bejárhatták az érdeklődők
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kalandos nap várt kicsire és nagyra egyaránt a reneszánsz stílusú ékszer és ruhadísz készítése vagy az óriás dobókockás királyi társasjátékok során. A fáklyás tárlatvezetésen Kulcsárné Németh Mariann kalauzolta az érdeklődőket.

Napközben harci bemutatókkal várták a közönséget
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában