Fittyet hánytak a diétának

2018.05.02. 08:00

Felvidékről is többen érkeztek a móri főzőversenyre

A boros ételek országos főzőversenyén részt vett a csókakői Szent Donát Borrend csapata is, valamint a felvidéki Perbetéről is érkeztek fakanálforgatók.

B. Kiss László

A Mór-Freudenberg Baráti Társaság is rendszeres résztvevője a hagyományos főzőversenynek

Fotó: Hrubos Zsolt

A móri borbarát hölgyek által szervezett Szent György heti főzőversenyen az idén 42 csapat indult, közülük hárman versenyen kívül főztek.

A boros ételek vetélkedésén ott volt a csókakői Szent Donát Borrend hatfős csapata is. Fűrész Károly irányítása alatt csülkös-velős pacalt készítettek, amelyet csókai fehér borral locsoltak meg. A főzőhelyet virágosládák és Szent Donát kisméretű, fából faragott szobra ékesítette. A csapat további tagjai Pisch István, Guszter Jánosné, valamint két gyereke, Guszter Gabriella és Guszter János, valamint Zsipi Gyula voltak.

A Mór-Freudenberg Baráti Társaság is rendszeres résztvevője a hagyományos főzőversenynek
Fotós: Hrubos Zsolt

A bográcshoz, melyből ínycsiklandozó illatok áradtak, ellátogatott Szatzger Cecília, a csókai borkirálynő és Törő Gábor országgyűlési képviselő is. Némileg meglepődtünk, amikor megtudtuk: a móri honatya a csókakői borrend tagja. Guszter Jánosnéval hosszabban is elbeszélgettünk.

Nem zavarja, hogy egy férfi keze alá kell dolgozni – válaszolta kérdésünkre az asszony. Ő nem tud ilyet főzni, a pacalt is csak húsz éve szerette meg. Lánya a borrend tagja, 2012-ben bor­udvarhölgy is volt. Fia pedig a Barkócaberkenye néptánccsoportot „erősíti”, azaz ő hangosít a fellépéseik alkalmával.

A család tíz éve költözött Csókára, ahol a falu egy nagy közösséget alkot – mesélte Guszter Jánosné. Őket is befogadták, igaz tettek is ezért – fűzte hozzá. A beszélgetésnek ezen a pontján jelent meg és vonta magára a figyelmet a móri borosgazda Szili Sándor, akit – egy póni nyergében – páncélos vitéznek öltözött kis unokája kísért.

A csókaiak szomszédságában a felvidéki Perbetéről érkezett csapat főzött. Perbete Komáromtól 30 kilométerre fekszik, a lakosság 70 százaléka még ma is magyar – tudtam meg tőlük. A bográcsukban zöldségekkel dúsított vaddisznó rotyogott, melyet knédlivel és – házi készítésű – borlekvárral tálaltak. Náluk kivételesen nő volt a főszakács Kecskés Mária személyében, a csapat szóvivője pedig Szabó Benő volt. Ott volt a csapat tagjai között a perbetei református gondnok, Kecskés Imre is, aki arról számolt be, hogy sokat köszönhet a felvidéki magyarság a magyar kormánynak, amely négy éve templom­programot indított, most pedig óvodaépítési programot. Ennek keretében a református egyház 18 új óvodát épít a Felvidéken. Az egyiket éppen Perbetén. Ugyanakkor, változatlanul érvényes, hogy aki fölveszi a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszti a szlovákot…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában