S az egészséges palánták kiválasztása

2018.05.08. 15:00

Május eleji kiskerti munkák – Rovarcsapdák kihelyezése, permetezés

Az idén korán érkezett a nyári meleg, amit sokan élveznek, mert sok időt lehet tölteni a kiskertben. De tudják-e, melyek az aktuális munkák május elején? Erről kérdezte lapunk Németh László kertészmérnököt.

Borsányi Bea

A tuják fás részeiben megtelepedhet a boróka díszbogár lárvája, ami tönkreteheti a növényt

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A gyümölcsfák már mindenhol levirágoztak, megjelentek a fákon az apró gyümölcsök. A cseresznye és a meggy esetében most az egyik legnagyobb gondot a kukacosodás jelenti. Ellenük felszívódó vegyszerekkel lehet csak védekezni. Mivel érésben lévő gyümölcsre kerül a permet, mindenképpen tartsák be az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, hogy ne egyenek a gyümölccsel együtt mérget – magyarázta a szakember. Ilyenkor kell kihelyezni a rovarcsapdákat, sárga lapokat is a cseresznyelégy, illetve a levéltetvek ellen. A kártevő molyok ellen a feromonos csapdák ajánlottak, amelyeket folyamatosan figyelni kell. Az elfogott rovarok számának megemelkedése jelzi a rajzás idejét, amikor permetezni kell. Aki nem szeretné lesni a csapdákat, annak 2-3 hetente javasolt a rovarölő szeres permetezés. Ennek azonban környezetkárosító hatása van, mert nem csak a kártevőket, de a hasznos rovarokat – méhek, fátyolkák, zengő legyek, katicabogarak – is elpusztítja.

Németh László kertészmérnök
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A rovarölő szerekkel kapcsolatban, fontos megemlíteni a méhveszélyesség betartását. A rovarölő szereket három kategóriába lehet sorolni. A méhekre nem veszélyesekkel bármikor lehet permetezni, akár virágzás idején is, nappal, és este egyaránt. A mérsékelten veszélyes szereket csak a házi méhek repülése után lehet használni, azaz a csillagászati napnyugta előtt egy órával kezdhetünk és 23 óráig be is kell fejezni a műveletet. És léteznek a méhekre veszélyes szerek, amelyeket nem szabad virágzó növényekre permetezni. Ezalatt nem csak a gyümölcsfák virágait értjük, de a fák alatt, vagy közelében megtalálható kerti virágokat, illetve a virágzó gyomnövényeket is. A méhek és a vadméhek ugyanis ezekre is rászállnak – figyelmeztetett Németh László.

Aktuális tavaszi kérdés: mit tehetünk a levéltetvek ellen? A fentebb említett sárga lap őket is megfogja, bár virágoskertben nem túl esztétikus. Ellenük is rovarölő szeres permetezés javasolt. Léteznek kontakt készítmények, amelyek csak azon a helyen hatnak, ahová rákerülnek és vannak felszívódó készítmények, amelyek bepödört levélben, vagy levélfonákon lévő tetvekre is hatnak. Amennyiben észreveszünk néhány levéltetvet a növényen, igyekezzünk minél gyorsabban tenni ellenük, még mielőtt elszaporodnak.

A tuják fás részeiben megtelepedhet a boróka díszbogár lárvája, ami tönkreteheti a növényt
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A fagyosszentekig – május 12-14. – még van szűk egy hét, utána viszont nagy biztonsággal kiültethetők a különböző palánták, lehet vetni az uborkát és a tökféléket, zöld-, és fejteni való babot. De honnan ismerjük meg, hogy egészségesek-e a megvásárolni kívánt palánták?

– Élénkzöld, de nem nagyon sötétzöld színű, erős szárú, egységes levélzetű, vagyis az alsó és felső levelek egyformán szépek, nem túl tömzsi, de nem is magasra felnyúlt a növény. Az egész palánta ránézésre egységes, egészséges. Ha a palántázó cserépből kivehető, akkor nézzük meg a gyökerét. Az a jó, ha teljesen átszőtte a palántázó közeget, vagyis fejlett, erős a gyökérzete. Legyünk tisztában azzal, milyen fajta növényt keresünk. Amennyiben az árus nem tudja ezt megmondani nekünk, nem biztos, hogy jó választás nála vásárolni, mert amennyiben például egy folyton növő koktélparadicsomot szeretnénk, de helyette zömök befőzőparadicsomot kapunk, nem lesz idő kicserélni, mire ez kiderül – javasolta.

Végül essék néhány szó a tujákról, mivel sokan azt gondolják, hogy igénytelen növények. Valójában azonban igen tápanyag-, és vízigényesek. Amennyiben nem kapják meg a kellő figyelmet, a boróka díszbogár lárvája megtelepedhet benne, elrágja a fás részekben a vízszállító szöveteket és a kártevés helyétől fölfelé minden kiszárad a növényben. Védekezni ellene nagyon nehéz, de jó hír, hogy a jó kondícióban lévő növény ezt maga is képes megtenni, gyantával fojtja meg a betolakodókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában