A múlt üzen a jövőnek

2018.06.06. 07:45

130 éve nyílt meg a nagyegyházi iskola, a pusztai gyerekek tanodája

Emlékkönyv jelent meg a hajdani puszta első iskolájának alapítása emlékére – dokumentum- és emlékfoszlányok segítségével.

Zsohár Melinda

A bicskei Batthyány családtól vásárolta meg a pozsonyi Hoffmann Ede földbirtokos a mai Óbarokhoz tartozó Nagyegyházát 1868-ban, s húsz év múlva elemi iskolát alapított a pusztán. Az 1970-es évekig működő összevont iskola épülete ma orvosi rendelőként szolgál a vadregényes, alig 300 lelkes településen, kőhajításnyira Szárligettől, Tatabányától, Bicskétől. Felmenői emlékére, lokálpatrióta lelkesedéssel szedte össze az emlékfoszlányokat Kiss Béláné Csengeri Mária tanárnő, helyi képviselő, s emlékkönyvet adtak ki az önkormányzat támogatásával.

Kiss Béláné (j) és lánya, Nagyné Kiss Katalin Mészáros Kartal polgármesterrel

Levéltári töredékek, s a 20. századi személyes megszólalások foglalják össze e kicsiny helység múltjának históriáját.

Az évente szokásos juniálison mutatták be a kiadványt a Hangistállóban, amely az utóbbi években ismertté tette Nagyegyháza nevét. A falunapra rögtönzött kiállításon az egykori kastélyról készült korabeli festmény, fényképek, apróságok meséltek az elsüllyedt múltról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában