"retrorockandroll”

2018.06.10. 12:00

Viki és Nova, no meg a tranzisztor kor hajnala Sárszentmihályon

Amikor felcsendült A tranzisztor kor hajnalán című opusz, a nagyérdemű erős késztetést érzett arra, hogy két tenyerét sűrű egymásutánjában hovatovább összecsapja. Sőt, a táncoslábúak is elérkezettnek látták az időt, hogy most már juszt se fogják vissza magukat. Pezsdítően szólt a „retrorockandroll”!

V. Varga József

Marót Viki és Novai Gábor. „Retrorockandroll” magas fokon

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Nova mosolyogva a háttérbe vonult, átengedve a „szelfizős” terepet Vikinek. Jöttek is sorban a fruskák meg a fiúcskák, de a tinik, a felnőttek is. A bájos ötéves lányka retró kockás, piros masnis ruhácskájában, a nagymami az unokájával, a tisztes, őszes halántékú úr kézcsókkal megspékelve a találkozást.

Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar vastapsos sikert aratott nemrégiben a sárszentmihályi gyermeknapon és falunapon.

A nem túl rövid nevű zenekar (néha derűsebb kedvükben csupa nagybetűznek: MVNKZ) 2003 májusában alakult. A legenda úgy tartja, hogy egy „mosolygós C-dúrtól” hangos, szép tavaszi napon. Olyan zenészekből, akiket ugyancsak inspirált a hatvanas, hetvenes évek zenei világa, stílusa.

A zenekar alapítója Novai Gábor, énekesnője Marót Viki. A másfél évtized alatt saját műfajt teremtettek, amely aktuális zenei irányzatokat ötvöz dallamosan, ritmusosan a múlt század derekán született tánczenei műfajokkal. Ezt nevezik úgy – erősítette meg Viki és Nova -, hogy „retrorockandroll”!

Marót Viki és Novai Gábor. „Retrorockandroll” magas fokon
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A kultúrformáció töretlenül koncertezik, népszerűségüket kicsik és nagyok egyaránt táplálják. A különböző televíziós és rádiós csatornákon is sűrűn visszatérő vendégek. A zenekar 2017-ig öt nagylemezt adott ki: Engem nem lehet elfelejteni, Buli a Kultúrban, Egy kicsi mozgás, Retúr, Rock and roll és kész címen.

Méltatóik úgy mondják: annak idején egyedi jelenségként tűntek fel a magyar könnyűzenei palettán. Az évek során aztán formabontó zenei világukkal és arculatukkal sajátos kultuszt teremtettek, Marót Viki pedig a hazai „poprock” ikonikus figurájává vált.

Magyarra mindezt így fordították Mihályon: „Nagyon szeretjük, amit csinálunk, nagyon szeretjük a közönséget!” Kórusban mondtuk rá többen is: „Az érzés kölcsönös”. A Metallica feliratú, fekete pólós férfiú még egy kávéra is meghívta Vikit.

Megtudtuk, hogy a zenekar tagjai sokat olvasnak, s imádják a filmeket. Elhangzott persze Duffy, no meg a Guns N’ Roses és a Queen

neve is. A könyv egyik előnye, hogy nincs benne akksi – jegyezték meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában