lekvárözön, kisvonat és utcabál

2018.07.09. 14:00

Mesterségük címere: a kuglóf – Ilyen volt a jenői falunapi forgatag

A jenői Szélszirom Klub hölgyei vagy tizenötféle házi lekvárt kínáltak a kuglófhoz. Jöttek is a népek folyvást, nagy keletje volt mesterségük címerének. A kilencedik kuglófsütő fesztivált, a falunapot, a hétvégén rendezték a településen.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap a vízi foci és a medence-parti buborék gömb, illetve buborék henger nagy népszerűségnek örvendett. „Shakiráé nem leszek, nem leszek…” – kaptuk fel a fejünket tűzoltó ismerősömmel, amikor Komonyi Zsuzsi dalolni kezdte Koncz Zsuzsa egykori slágerét (A királyé nem leszek… kezdetűt). Humorunkat nem túlzottan értékelték Király Anikóék, akik alig győzték az okleveleket kitölteni.

A jenői fesztiválon, szombaton Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, vasárnap Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője is tiszteletét tette.

Az egyik atyafi elértette a feliratot, amikor kacsintva fél deci kevertet kért. Kevert lekvárról van szó – utasították rendre az asszonyok, de aztán hamar kiderült, csak tréfálkozik a férfiú. Kelemenné Gyöngyi vasárnap délelőtt az aratóknak főzött, így most nem vett részt a válogatott finomságok zsűrizésében, de otthonról azért két nagy kuglófot hozott a közösbe. Andi bohóc a Jenő-expresszel érkezett a vigasságra, a „kisvonaton” a masiniszta tisztét Kerekes Ildikó polgármester töltötte be.

 

A falunapi kavalkád szombaton délután vette kezdetét a sportpályánál, a megnyitót követően a Jenő Községért Emlékérmet Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Kerekes Ildikó polgármester adta át Csáktornyai József egykori tanácselnöknek, a település első szabadon választott polgármesterének és Szemeti Péterné Erzsébet pedagógusnak.

Műsort adtak az óvodások és az iskolások, fellépett a Jenői Asszonykórus, a Szélszirom Klub, a Tűzrőlpattant Menyecskék és az Ősi Gólyahír Táncegyesület. Az est sztárfellépőjeként Tabáni István érkezett, majd a kivilágos kivirradtig tartó bál közben a Két Zsivány fokozta a hangulatot.

Fesztivál kuglófra – a kínálásból Szücs Martina is kivette a részét
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap 10 órától indult be újra az élet Jenőben: a főzőverseny szakácsai a bográcsok körül sürgölődtek, a kuglófok megméretésére pedig otthon készültek a mesterművek. Dancs Norbert, a fehérvári járási hivatal vezetője, mint oly sokan, többfélét is megkóstolt.

A kuglóf olyannyira hozzátartozik a településhez, hogy kilenc éve a falunap is a kuglófsütő fesztivál nevet kapta a keresztségben. Pappné Szentes Erzsébet 1959-es hagyományos jenői kuglófjának receptjével az idei falunapon is szembesültem. Úgy tartja a fáma: Bözsi néni annak idején egy-egy lakodalomra vagy hetven kuglófot is sütött.

Begördült a Jenő-expressz – Andi bohócot Kerekes Ildikó polgármester fuvarozta
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Falatoztak és koccintgattak a baráti kompániák, mini foci-vb zajlott, gyerekprogramok sorjáztak, megnyílt a zenesátor, egészségügyi szűrésekre várták a pacienseket, s a sztárfellépések sora is folytatódott: Komonyi Zuzsi, Szulák Andrea és az Irigy Hónaljmirigy koncertezett.

A dobogósokat nagy ovációval köszöntötték a késő délutáni eredményhirdetéskor. A főzőversenyben Budai Ferenc vitte el a pálmát fesztivál marhapörköltjével (melyhez nokedlit és kovászos uborkát kínált), a kuglófsütő versenyben pedig Varga Roberta szomolyai fekete cseresznyés kuglófjával. A 11-es rúgó versenyt a felnőttek között Zsolnai Károly, a gyerekeknél Budai Richárd, a sodrófa hajító versenyt Eitel Judit (nők), Bauer Dominik (férfiak) és Budai Richárd (gyerekek) nyerte. Díjazták a legszorgalmasabb könyvtárba járókat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában