varjak, ölyvek, gyerekek

2018.07.14. 10:00

Tollas kis vendégek jártak a napközis táborban

Berkényi Tamás állatorvos tartott körülbelül egyórás ízelítőt a Vadmadárkórház mindennapjaiból a Napraforgó Városi Napközis Tábor gyermekeinek.

Palocsai Jenő

A táborozó gyerekek meg is simogathatták a madarakat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kis késéssel indult a bemutató a Bregyóban, mert Berkényi Tamás már indult volna a sportpálya felé, mikor egy sérült dolmányos varjút hoztak neki, amit meg kellett vizsgálni. Mindezt úgy mesélte, hogy közben egy olyan fiókának ellenőrizte az egészségi állapotát, amelyet épp a hallgatósága talált, pár perccel korábban, a fűben.

A táborozó gyerekek meg is simogathatták a madarakat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kórházának célja a sérült vadmadarak mentése, gyógyítása és esetleges visszaengedése a szabadba, ha ez lehetséges. Madarakat is hozott magával, és közben ismertette a bemutatott állatok segítségével, hogy mennyire eltér a testfelépítésük, táplálkozásuk és életmódjuk. Gyakran esnek ki a fészekből fiókák, ebben az esetben vagy vissza kell tenni őket a fészekbe, vagy fel kell őket nevelni.

 

Ha sérült vadmadarat találunk, 24 órás szolgálatban áll a Vadmadárkórház inkubátora, ami segíti az orvos és az önkénteseknek munkáját is. A leggyakrabban előforduló problémák az orvvadászat, a mérgezés, az áramütés magas feszültségű oszlopokon és az autóbaleset. A több mint 300 gyerek fegyelmezetten, egyik-másik egészen kikerekedett szemmel bámulta a madarakat és ezzel párhuzamosan hallgatta az állatorvost. A bemutató végén jött el igazán az ő idejük. Minden madarat megsimogattak. A törpe kuvikot éppúgy, mint a fiatal varjút, de még a Harris-ölyvet is, amelyet gazdája is csak kesztyűvel fog meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában