Az üzletnyitás is egyszerűbb manapság

2018.08.31. 11:30

Szaporodnak és egyre láthatóbb helyekre kerülnek a tetoválások

Úgy tűnik, egyre többeknek van tetoválásuk. Hogy mi kerül a testre, azt valamiféle divat is befolyásolja. Közben az unió azt fontolgatja: szabályozza a festékek összetételét.

Bokros Judit

Az általunk kérdezett tetováló szerint fele-fele arányban kérnek fekete vagy szürke, illetve színes tetoválást a vendégek

Fotó: Shutterstock

Egy felmérés szerint 2003 óta ötről tizenkét százalékra nőtt a tetovált európai polgárok száma. A felmérésben résztvevők számát nem tudni, ám itthon valóban egyre sűrűbben látni tetoválásokat férfiak, nők testén egyaránt. Olyan, mintha – legalábbis egyes körökben – szinte divattá vált volna ez a testdíszítési forma, amit ma már nem elrejteni, hanem inkább megmutatni kell.

A kisördög már nem menő

A tendenciának tűnő jelenséget az egyik fehérvári tetováló, Arany Gold Zoltán is megerősítette. Míg a kilencvenes években, amikor ők megnyitottak, viszonylag kevesen és rejtettebb helyekre tetováltattak, addig ma ez már egyáltalán nem számít különlegességnek, és a mintákat is egyre láthatóbb testrészekre kérik. A divat nagyban befolyásolja a vendég döntését arról, mi kerül a testére. Jó tíz évvel ezelőtt népszerű volt lányoknál például a nonfiguratív díszítés hátul, derék tájékon. Ma senki nem kér ilyet, akárcsak kisördögöt vasvillával, vagy ugró delfint, esetleg viking harcost sem – mondta Gold. Ellenben nagy igény van az óra és a rózsa motívumra, de a vallási témájú tetoválásokat is sokan szeretik. Elég, ha egy híres sportolón, modellen meglátnak valami hasonlót, és máris megsokszorozódik a megrendelések száma. Többen kedvelik a geometrikus mintákat, és az is sűrűn előfordul, hogy nem egy téma köré csoportosulnak a nagy felületre felfestett díszítések. Színből sokfélét használnak, a kuncsaftok körülbelül fele-fele arányban kérnek fekete vagy szürke, illetve színes tetoválást. A festékeket többnyire egy, legfeljebb két hivatalos forgalmazótól rendelik, s nem szokott probléma lenni velük. Egy-egy embernél fordult elő az évek során kisebb gyulladás, bőrpír, de komolyabb allergiás reakcióra, sebesedésre nem volt példa – tette még hozzá Gold.

Belső indíttatásból kérte

Egy harmincas éveiben járó fiatalember szívesen mesélt nekünk „tetoválástörténetéről”. Az elsőt 18 évesen csináltatta, mert a tetkó akkor még különlegesnek számított, ő pedig így akarta hangsúlyozni különcségét. Illetve, harcos, kitartó természetét is szerette volna ezáltal megmutatni a külvilágnak – igaz, a tetoválás rejtettebb helyre, a lábfejére került. A non-figuratív mintát ő maga rajzolta elő, azt vitték föl a bőrére. Ezt a mai napig sem bánta meg, mert a belső motivációt, ami miatt a tetoválás született, most is felvállalja, átérzi. A következő tetováltatás már jóval idősebb fejjel, néhány éve történt. Ezzel élete előző szakaszának lezárására akart ráerősíteni a fiatalember, szimbolikus módon. Mivel komoly terápiás elvonókúrán volt túl, úgy gondolta, kell valami, ami az új, józan életben mindig emlékezteti a korábbi, illúzióban töltött évek veszélyeire. Az új mintát szintén ő tervezte, a színekkel dúsított tetoválás pedig már jól látható helyre, a karjára került.

Az általunk kérdezett tetováló szerint fele-fele arányban kérnek fekete vagy szürke, illetve színes tetoválást a vendégek
Fotó: Shutterstock

Tetkót lehet csináltatni úgymond divatból, ám ha belső késztetésből születik, s valaki azonosulni tud a ráfestett mintával, azzal később sem lehet gond – véli kérdezettünk, aki eddig sem pozitív sem negatív diszkriminációban nem részesült azért, mert tetoválása van. Igaz, nem irodában, vagy olyan helyen dolgozik, ahol nagyon számítana a megjelenés. A „kivarratást” egyébként egyelőre nem szeretné folytatni, ám az eddigiekkel szívesen él együtt. Minden alkalommal ugyanannál az alkotónál járt, és soha semmi gondja nem volt a művelet után. Ezért megbízik a tetoválóban, akitől azt az információt kapta: a forgalomban lévő lehető leginkább bőrbarát, természetes alapú anyagokkal dolgozik. Sosem vállalta egyszerre több minta felvitelét, mint amit a bőr egyszerre elbír – mesélte riportalanyunk, aki egyébként szívesen föltenné ezt a kérdést is: ki miért nem tetovált?

Szigorodhat a szabályozás

Sajtóhírek szerint az unión belül már komolyan fontolgatják: előírják, milyen anyagokkal dolgozhatnának a tetoválószalonokban. Ennek oka, hogy az EU-ban még nincs erre vonatkozó egységes szabályozás, az Európai Vegyianyag-ügynökség pedig vizsgálata során számos olyan anyagot talált a tetováláshoz használt festékekben, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Eddig egyébként olyan kutatások nem láttak napvilágot, amelyek egyértelműen bizonyítanák a tetoválás egészségkárosító hatását. A hazai szabályozásról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi sajtónyilatkozata lehet iránymutató. E szerint a tetoválófestékek a jelen jogi környezetben szabadon forgalmazható terméknek minősülnek, ezért előzetes bevizsgálásuk nem szükséges. „Amennyiben a hatósági ellenőrzések során kifogásolható termék kerül a hatóság látókörébe, illetve amennyiben az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül hazánk egészségi szempontból kifogásolható termékről kap értesítést, az illetékes hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy a kifogásolt termékek a vásárlókhoz ne jussanak el”.

Megbíznak a forgalmazókban

Körmöczi Péter, egy régóta működő székesfehérvári szalon üzletvezetője és a Magyar Tetováló Szövetség alelnöke is. Úgy látja: egy esetleges szabályozás inkább a forgalmazókat érintené. Ők teljesen megbíznak azokban, akiktől rendelnek, s biztosak benne, hogy a festékeket most is komolyan ellenőrzik. Hazai fejlesztésű festék egyébként nincs, jellemzően amerikai vagy német anyagokat használnak. Személy szerint örülne annak, ha az unióban és hazánkban is jobban odafigyelnének erre a területre. Nem csupán a festékekkel kellene azonban foglalkozni, hanem az üzletnyitás szabályozásával is, mert ma ez sokkal egyszerűbb, mint akár húsz évvel ezelőtt, s ennek hosszú távon lehetnek rossz következményei – véli Körmöczi Péter.

A cikkhez utólag, korábbi megkeresésünkre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárságáról Kovács Attila országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezető megbízásából ez a kiegészítés érkezett:

„2016 végén az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) nyilvános konzultációt hirdetett a tetováló festékekben és tartós sminktetoválásokban található vegyi anyagokkal kapcsolatban. Az ECHA a nyilvános konzultáció keretében a felhasznált kockázatos anyagok mennyiségéről, kibocsájtásáról és expozíciójáról, továbbá a tetováló- és sminktetováló festékek, és a tetoválással és tartós sminktetoválással kapcsolatos szolgáltatások költségeiről várt információkat. Ezen felül az Ügynökség a lehetséges korlátozás végrehajthatóságáról és az érintett termékekben felhasznált anyagok alternatíváiról, ezek kockázati profiljáról, műszaki jellemzőiről és költségeikről is várt adatokat. A beérkezett információk alapján 2017 októberében az ECHA Dániával, Olaszországgal és Norvégiával együtt benyújtotta a tetováló szerekben és tartós sminktetoválásokban található vegyi anyagok korlátozásáról szóló javaslatát. A korlátozás tervezetének értelmében a tetováló festékek és tartós sminktetoválások nem tartalmazhatnak bizonyos koncentráció felett olyan vegyi anyagokat, amelyek az emberi egészségre káros hatást gyakorolnak (mutációt okozó, rákkeltő, reprodukciót károsító, bőr- és szemirritáló vegyi anyagok), valamint amelyek a kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet szerint nem engedélyezettek. A korlátozási javaslatra vonatkozó észrevételeket 2018. június 20-ig lehetett benyújtani, ezt követően ECHA kockázatértékelési bizottsága (RAC) és a társadalmi-gazdasági elemzéssel foglalkozó bizottsága (SEAC) értékeli a javaslatot. A RAC azt vizsgálja, hogy az anyag gyártására, forgalomba hozatalára vagy felhasználására javasolt korlátozás megfelelő-e az emberi egészséget és a környezetet érintő kockázatok csökkentéséhez, a SEAC feladata pedig értékeli a társadalmi-gazdasági tényezőket, valamint az anyag felhasználási alternatíváinak hozzáférhetőségét, alkalmasságát és műszaki kivitelezhetőségét. A két bizottság véleményének kézhezvételét követő 3 hónapon belül az Európai Bizottság elkészíti a REACH rendelet XVII. mellékletében található korlátozási lista módosításának tervezetét, amelynek elfogadására ún. komitológiai eljárás keretén belül kerül majd sor.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában