szüreti mulatságok

2018.09.20. 07:05

A Dégi Hagyományőrző Klub idén is kitett magáért

Furkósbot volt a kezében, vaskalap a fejében, de mivel elaludt az öreg csősz, ellopták tőle a szőlőt.

Szanyi-Nagy Judit

A kisbíró, Piukovics János (jobbra) a „bírócsaládot” is megszólította a rendezvényen

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Gyermek- és népdalok, mondókák, népi öltözet, must- és szőlőszentelés. Csak néhány elem, amely miatt igazán „hagyományossá” válik a Dégi Hagyományőrző Klub egy-egy rendezvénye, jelen esetben a legutóbbi szüreti mulatság is. A régi pálinkaház helyén a Búzavirág népdalkör dalolt, a szőlős- és borosgazdákat az általános iskolások, óvodások egyaránt köszöntötték. A feldíszített asztalon fekvő szőlő és a must megáldásáért, megszenteléséért Imre Bálint esperes és Szemere János plébános felelt.

A kisbíró, Piukovics János (jobbra) a „bírócsaládot” is megszólította
a rendezvényen
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A lovas kocsikból, lovasokból és traktorokból álló menet több utcán is végigmenetelt, legnagyobb műsorukat a faluközpontban és a szőlők között adták. A népviseletbe öltözött, hajukat befont lányok oldalukon a fekete-fehér ruhában, gumicsizmában táncoló fiúkkal kápráztatták el a közönséget. A kisbíró persze elmaradhatatlan része volt a mulatságnak: Piukovics János – kalapját felemelve – az elmúlt egy év falubeli történéseit, eseményeit idézte fel, köztük a műfüves pálya átadását, valamint a nyári falunapot és búcsút. A bírót és a bírónét, azaz Borbély Vivient és Boda Zoltánt a faluközpontban hívták táncra a mulatozók. S ahogyan az lenni szokott, a hagyományos vigalom egy bállal zárult, amelyben a zenét Boros László és zenekara szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában