Láthatatlan receptek, látható változások

2018.09.21. 20:00

Nemsokára minden háziorvosnál választhatunk: elektronikusat vagy papíralapút?

Javában zajlik az e-recept bevezetése a hétköznapi gyakorlatba. Előnye már látható, és lassan, de előjönnek a nehézségek is. Főleg, hogy egyre több háziorvos csatlakozik a rendszerhez, amely jövő év januárjától már nekik is kötelező.

S. Töttő Rita

A gyakorlatban már jól láthatók az e-recept előnyei Fotó: Illusztráció/FMH-Archív

Debrecenből érkezett a hölgy Székesfehérvárra, ám sajnos itt vette észre, hogy elfogyott az életmentő asztmagyógyszere. Mit tehet ilyenkor az ember? A gyógyszerész nem adhatja ki csak úgy, hiszen vényköteles termékről van szó, a páciens pedig nyilván nem szaladhat haza Debrecenbe egy vényért. De már nem is kell.

Ha van bizalom, a távolból is felírhatja a gyógyszert az orvos

A beteg felhívta a háziorvosát, aki rögzítette az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), hogy felírta a gyógyszert a betegnek, és ezt a fehérvári patikában azonnal le is tudták hívni. Mindenki jól járt és a lehető legkevesebb idegeskedéssel, utánajárással, ügyeleti körök nélkül jutott gyógyszerhez a beteg.

Ezt a történetet Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Fejér megyei szervezetének vezetője mesélte, amikor arról kérdeztük, az e-receptnek milyen előnyeit látja. Kézzelfogható előny továbbá az is, hogy ma már akkor sincs gond, ha véletlenül nem találjuk a receptet, ellenben a személyi igazolványunk és a tajkártyánk nálunk van. Sőt, ha van e-személyink (a legújabb kiadásúak ugyanis ilyenek), akkor elég csak az.

A gyakorlatban már jól láthatók az e-recept előnyei Fotó: Illusztráció/FMH-Archív

A patikát is vezető gyógyszerész tapasztalata az, hogy egyre többen használják már a rendszert a háziorvosok közül is, gyakorlatilag a receptek fele elektronikus alapú. Ez nem meglepő, ugyanis 2019 januárjától már minden háziorvosnak kötelezően csatlakoznia kell a rendszerhez. Hogy mi változik ettől a naptól kezdve? 2019-től a beteg választhat: elektronikus vagy papír formában kéri-e a receptet? Utóbbinak akkor lesz értelme, ha valószínűleg nem maga a páciens fogja kiváltani a gyógyszereket a patikában. Mert a rendszerben most még csak a saját receptjeinket válthatjuk ki elektronikusan, másét csak papíralapú „felírási igazolás” segítségével – ami gyakorlatilag megegyezik egyébként a ma kézbe vehető recepttel.

Nem teljesen egységes

Éppen ezért az nem várható, hogy a papíralapú receptfelírás teljesen megszűnik, hiszen rengetegen váltják ki idős, mozgásában korlátozott, beteg hozzátartozóik, ismerőseik helyett a gyógyszereket.

Ám ahogy egyre több orvos kapcsolódik a rendszerhez, úgy válnak észrevehetővé a nehézségek is. Schneider Attila rámutatott: a gyógyszertári és a háziorvosi adatbázis jelenleg még nem teljesen egységes. – Például előfordult, hogy olyan gyógyszert írt fel az orvos e-receptre, ami gyakorlatilag évek óta nem létezik. Az én adatbázisomban tehát inaktívként jelenik meg a gyógyszer, ám az orvoséban nem – fogalmazott a patikus, akinek ilyenkor kacifántos elektronikus útvesztőkön kell keresztülverekednie magát: elő kell keresnie a már nem létező gyógyszert, aktiválja a rendszerében, letölti, mintha létezne, majd azt helyettesíti egy létező termékkel. Ezt a problémát már többen is jelezték a gyógyszerészeti kamarának, illetve a rendszer üzemeltetőjének. Hasonló nehézségekre még lehet számítani, főleg pár hónap múlva, amikor már abszolút éles lesz a rendszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában