Hit Istenben, hazában, szakmában

2018.12.09. 16:25

Egy polihisztor gyógyszerészre emlékeztek Vértesacsán

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„Kazay élete nagyon jó példa nemcsak a gyógyszerészeknek, hanem minden embernek. De mi is ez? Milyen tulajdonság tette lehetővé ennek a gazdag életútnak létrejöttét? Úgy vélem a kíváncsiság, a körülöttünk lévő világnak a megismerési vágya, és a hit abban, hogy ez lehetséges és minden nehézségen túl lehet jutni. A hit Istenben, a hazában, a szakmában, abban, hogy mindig lehet mit tenni és jobbá válni”, hangzott el szombaton Vértesacsán abból az alkalomból, hogy megemlékezést szerveztek Kazay Endre gyógyszerész tiszteletére, aki 100 éve érkezett a faluba.

A polihisztor akkor vásárolta meg a Magyar Korona nevű gyógyszertárat, ahol 1923-ban bekövetkezett haláláig dolgozott. Erre, tevékenységének és jelenlétének a helyiekre és a szakmára gyakorolt hatására emlékeztek tisztelői köszöntő szavakkal és koszorúzással a Kazay gyógyszertárnál és a vértesacsai temetőben. Így tett Joó Kristóf, a Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány leendő kurátora és Burgetti László jelenlegi kuratóriumi elnök, Vuityné Sárándi Klára, a helyi iskola igazgatója, Vincze Zoltán, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tiszteletbeli örökös elnöke, Kovács Zoltán, a község polgármestere, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöke, Tamási László, az alapítvány alapítója és Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér megyei elnöke.

Mindig lehet jobbá válni: ezt üzeni Kazay az utókornak
Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Papp Gergő, az általános iskola diákja Reményik Sándor versét szavalta el.

Kazay Nagybányán született 1876-ban, az elemi iskolát is ott végezte el. Már ötödik osztályos gimnazistaként 100 oldalas értekezést írt a világmindenség keletkezéséről és fejlődéséről. Gyógyszerészként sok helyen dolgozott, aztán 1918-ban Vértesacsán telepedett le.

 

Szakmai és hivatásbeli elismerésként országszerte hét gyógyszertár viseli a nevét, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság legnagyobb kitüntetése pedig a Kazay Emlékérem. Felújított síremléke a régi katolikus temetőben látogatható, életét a patika emlékszobájában lehet tanulmányozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában