Már a Monarchia katonái is gyakorlatoztak a lőtéren

2019.03.27. 14:30

2300 katona jön: sorozatvetőkkel is lőnek, de Bakonykútitól távolabb

A lőtérrel, illetve az ott tervezett gyakorlatokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót a kis falu lakóinak kedden este a községházán a polgármester.

B. Kiss László

A községházán tartotta Marics József polgármester a tájékoztatót

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A fórum elején Marics József polgármester köszöntötte Bakonykúti azon új polgárait, akik részt vettek a találkozón. Majd elmondta, a tájékoztatót az indokolja, hogy örvendetesen sokan költöztek az utóbbi időben Kútiba, s mivel két éve nem volt hangos tüzérségi lövészet a lőtéren, nem szeretné, hogy az új lakók az első ágyúlövést meghallva valami rosszabbra gondoljanak.

Bevetésre kerül idén az amerikai MLRS sorozatvető is

Az, ami a gyakorlótéren történik, nem öncélú tevékenység. S habár nincs közvetlen háborús veszély, de fenyegetés igen. Ezért erős, felkészített hadseregre van szükség, amelyet nem lehet egyik napról a másikra megteremteni – húzta alá elöljáróban Marics József. Szavaiból kitűnt: a Bakony Harckiképző Központ névre hallgató lőtér több mint száz éves. Már a Monarchia katonáit is itt készítették fel, ennek emlékét őrzik az úgynevezett olasz erődök. A lőtér területe 250 négyzetkilométer, de nem képez összefüggő területet, s azt sok helyen magánkézben levő földdarabok szabdalják. Elnyúlik egészen Kab-hegyig, s Tapolcánál is van egy bázis.

A községházán tartotta Marics József polgármester a tájékoztatót
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A lőtéren tervezett idei gyakorlatokról március 7-én adott tájékoztatást a környező polgármestereknek és gazdálkodó szervezeteknek annak parancsnoka. A polgármester – mint mondta – az ott elhangzottakat osztotta meg kedden Kúti érdeklődő lakóival.

A lőtéren tartott gyakorlatokról havonta adnak ki értesítést, melyet bárki megtekinthet Bakonykúti honlapján. Ha valaki károkozást, a biztonságot veszélyeztető dolgot tapasztal, egy 2008-as kormányrendelet értelmében a jegyzőnek kell bejelentenie – hangzott el. A lőtéren igazán nagyszabású katonai megmozdulásra június 3. és 21. között kerül sor. Ezen a NATO gyakorlaton 2300 katona vesz majd részt, és bevetésre kerülnek az MLRS nevű amerikai sorozatvetők is, amelyek nagy hanghatást produkálnak. Ezek azonban az idén a falutól távolabb lövik ki a rakétákat – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában