Az evangélium ma is időszerű

2019.03.26. 20:00

Úgy váltak teljes értékű általános iskolává, hogy a művészeti képzésből sem engedtek Enyingen

Az enyingi reformátusok 1996-ban kapták vissza iskolájukat, 6 évig „csak” művészeti oktatást vittek. Büszkék rá, hogy ők voltak az első egyházi fenntartású művészeti suli Magyarországon a rendszerváltozás után.

Majer Tamás

Iván Géza református lelkész több mint egy évtizede szolgál Enyingen

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Sőt, nemcsak hazánkban voltak ebben elsők, hanem egész Közép-Európában. 2002 óta pedig már teljes erővel mennek. Úgy váltak teljes értékű általános iskolává, hogy a művészeti képzésből sem engedtek. Jelenleg 200 diákjuk van. S figyelem, a felük nem is református! Más felekezetek hívei is úgy gondolják, jó, ha a csemete a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskolába jár!

Erről is beszélgettünk Iván Gézával, aki 2008 óta megválasztott enyingi lelkész. Előtte beosztott lelkészként szolgált elődje, Hajdú Zoltán mellett, aki még mint iskolaigazgató is tevékenykedett.

A templomuk már ebben az esztendőben megújul!

– A kilencvenes évek derekán jól érezte Hajdú Zoltán és felesége, illetve a presbitérium és az akkori főgondnok: valahogy ki kell nyúlni az enyingiek felé, valahogy meg kell őket szólítani, és ha már itt van az épület, és a gyülekezetnek van egy oktatási múltja, akkor legyen az általános iskolai oktatás az, amelyen keresztül megpróbáljuk a szülőkkel megértetni, hogy az evangélium ma is időszerű, ma is korszerű. Nem kell félni, amit Krisztus üzent és képviselt, az ma is szól az emberekhez – elevenítette fel az iskola újraalapításának célját Iván Géza.

Több tanszak is működik az intézményben: grafika és festészet, szobrászat és kerámia, billentyűs (szintetizátor és zongora is), színművészet, néptánc, de tanítanak fúvósokat és gitárosokat is.

– Nem az a fő cél, hogy művészeket, zenészeket, néptáncosokat képezzünk, hanem az, hogy a művészeti oktatás által kiteljesedjen a gyerekek személyisége – fogalmazott a lelkész.

Iván Géza református lelkész több mint egy évtizede szolgál Enyingen
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Más. Az iskola mellé szeretnének egy református óvodát is létrehozni. A lelkész elmondta, a kormány és a Magyarországi Református Egyház megállapodása alapján kiemelt kormányzati beruházásként nagyon sok gyülekezet alakíthat óvodát. Enyingen kétcsoportos ovit terveznek, 2021–22-re. Ötven gyermeknek lehet majd benne helye.

A templomuk azonban már ebben az évben megújul! Erre bruttó 100 millió forintos állami támogatást nyertek el egy pályázaton. A teljes tetőhéjazatot lecserélik belőle a főhajón, a vízelvezetés is megújul, statikai megerősítést is kap az épület, valamint kifestik belülről. A külső homlokzat teljes festése alighanem nem jön ki a támogatásból, az a jövő zenéje kell, hogy legyen.

Ahogy terv még az iskola tornateremmel való bővítése, erre is pályáztak. Jó hírre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában