Díjat alapítottak a sportoló elismeréséül

2019.06.11. 20:00

Berecz Zsombor vidékről indult, ma világbajnok vitorlázó

Berecz Zsombor Válban élte gyermekkorát, szülei, több családtagja ma is ott él. Világbajnok vitorlázóként hozott dicsőséget nemzetének, falujának – köszönetként nyújtották át neki a frissen alapított Nívódíjat.

Zsohár Melinda

Mezei Dániel, Berecz Zsombor és Bechtold Tamás a váli díjátadó ünnepség után Fotó: Szabó Éva

Válban a díszpolgári címet magasra helyezett mérce után adományozza az önkormányzat a községben született vagy ott élt-élő helybélinek. Berecz Zsombor fiatalon máris olyan dicsőséget hozott szűkebb pátriájának, hogy az önkormányzati testület újabb díjat alapított tiszteletére, s a majdan őt követők elismerésére.

Zsombor szerény viselkedése miatt is igen népszerű Válban

A Nívódíjat elsőként a világbajnok vitorlázónak nyújtotta át Bechtold Tamás polgármester, bensőséges hangulatú ünnepségen.

A harminckét esztendős sportoló, kétgyermekes édes­apa igen népszerű szerény, kedves viselkedése miatt is, s nem kevésbé azért, mert nagycsaládból származik, hat testvér nevelkedett fel a Berecz családban. Az édesapja, Berecz Botond állatorvos a rendszerváltás után politikai-közéleti tevékenységet is vállalt hosszú éveken át, a szülők gyerme­keiknek igyekeztek megadni a lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. Zsombor a többi gyerekkel járt le pecázni a patakra, nagyjából ennyi volt a vitorlázó előzmény, mesélte el.

Mezei Dániel, Berecz Zsombor és Bechtold Tamás a váli díjátadó
ünnepség után Fotó: Szabó Éva

Agárdon, egy nyári táborozáskor ült először vitorlásba, s azonnal kiderült: született tehetség! A Velencei-tavi VSI-ben haladt előre, az első magyar bajnoki címét 2005-ben szerezte, tavaly pedig világbajnoki aranyat hozott el finn dingi hajóosztályban, Dániából – első magyarként e kategóriában. Eredményeivel kvalifikálta magát már a jövő évi tokiói olimpiára.

A Váli Nívódíj formatervezésének jogát a szintén helyi fiatal Kovács Szilárd grafikus nyerte el. A díjátadót köve­tően Mezei Dániel sportújságíró beszélgetett Berecz Zsomborral az otthoniak előtt, szeretett kis és nagycsaládja jelenlétében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában