Régi fényében a patkó

2019.06.27. 07:25

Mára ismét büszkén csilloghat Mezőszilas központjában a falu egyik jelképe

A református templom közelében, a Hősök tere mellett, vagyis Mezőszilas szívében régóta áll már egy zöld színű patkó.

Szanyi-Nagy Judit

A csapat egy része (balról): Borsos Szilárd, Csontos Edina, Nagy Tibor, Gyarmati Helga, Paál Attila és Tóth Zoltán Fotó: Nagy Tibor

Az elmondások alapján sokat látott: 1969-ben előbb az akkori termelőszövetkezet által alapított ikonikus Lovas Csárda került az ominózus helyre, majd 1970-ben a 64-es főútra néző fémpatkó is megérkezett, tudtuk meg Nagy Tibortól.

– A patkó az évek során több mintával és festéssel is rendelkezett, ám sajnos az elmúlt évek alatt állapota egyre romlott. Egy helyi fiatalokból álló csoport nem tudta tovább tétlenül nézni, ahogy a falu egyik jellegzetessége csak rozsdásodik a helyén. Kapcsolatba léptek a csárda jelenlegi tulajdonosával és a jelenlegi üzemeltetővel, majd az ő beleegyezésükkel és anyagi támogatásukkal a kezükbe vették a patkó felújítását – részletezte Tibor, aki maga is a tevékeny csapat egyik aktív tagjaként vett részt a munkálatokban.

A csapat egy része (balról): Borsos Szilárd, Csontos Edina, Nagy
Tibor, Gyarmati Helga, Paál Attila és Tóth Zoltán Fotó: Nagy Tibor

– Hosszú és fáradságos munkával ugyan, de sikerült visszaadnunk a patkó régi fényét – értékelte a látottakat, hozzátéve: – A munkálatok során természetesen a patkóról fennmaradt képi emlékek szolgáltatták az alapot a restauráláshoz. A csapat a színvilág és a formák tekintetében egyaránt igyekezett hű maradni az eredeti kinézethez. Így mára ismét büszkén csilloghat Mezőszilas központjában a falu egyik jelképe. Tibor a képpel kapcsolatban elmondta: a munkálatokban segítségükre volt még – a fotón szereplőkön túl – Lorbert Péter és Fáncsik Géza is, akiknek természetesen szintén jár a köszönet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában