nem áll fenn a bűnismétlés veszélye

2019.07.06. 07:02

Bíróság: felügyelet letartóztatás helyett a nádasdladányi gyanúsítottnak

Részletes tájékoztatást adott a bíróság arról, miért rendelte el a nádasdladányi, halálos szúrással végződött tragédia gyanúsítottjának bűnügyi felügyeletét.

FMH

A tragédia közelében készült rendőrségi fotó Fotó: Police.hu

A gyanúsított jelenleg nincs letartóztatásban, a bíróság elmondta, miért:

„A Székesfehérvári Törvényszék 2019. június 19-én kelt határozatával a gyanúsított letartóztatását megszüntette és bűnügyi felügyeletét rendelte el. Ennek indoka, hogy a megalapozott gyanúban közölt bűncselekmény minősítése halált okozó testi sértés bűntette, amelyet a törvény 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A cselekmény egy alkalomszerű elkövetés volt, így nem áll fenn a bűnismétlés veszélye, arra sincs adat, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eljárást megnehezítené, hiszen a cselekmény elkövetését nagyrészt beismerte.

A gyanúsított büntetlen előéletű, rendezett családi körülmények között él, munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkezik, így a szökés/elrejtőzés megakadályozásához a Székesfehérvár területére vonatkozó bűnügyi felügyelet elégséges. A másodfokú bírósági határozat értelmében a gyanúsított Székesfehérvár területét nem hagyhatja el. Amennyiben a bűnügyi felügyelet szabályait megszegi, letartóztatása elrendelhető.

Az új büntetőeljárási törvény többletfeltételekhez köti a letartóztatás elrendelését, a letartóztatás sosem lehet előrehozott büntetés, ilyen többletfeltétel jelen esetben azonban nem áll fenn. Sem a bűncselekmény jellege, sem a nyomozás érdekei, sem a gyanúsított személyi és családi körülményei, illetve a gyanúsított büntetőeljárás során tanúsított magatartása sem indokolja a letartóztatást.”

A tragédia közelében készült rendőrségi fotó
Fotó: Police.hu

VÁLTOZÁS AZ INTÉZKEDÉS SZABÁLYAIBAN

Az új büntetőeljárási törvény jelentős változást hozott a kényszerintézkedés szabályaiban. Személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés a távoltartás, a bűnügyi felügyelet és a letartóztatás. A terhelt jelenlétének biztosítása a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűnismétlésnek a megakadályozása érdekében rendelhető el.

Távoltartás esetén a bíróság előírja, hogy a terhelt meghatározott személlyel ne lépjen kapcsolatba, illetve ettől a személytől tartsa távol magát. A bűnügyi felügyelet a szabad mozgáshoz, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot korlátozza. Bűnügyi felügyelet esetén a bíróság előírhatja, hogy a gyanúsított meghatározott területet nem hagyhat el, nyilvános helyeket vagy rendezvényeket nem látogathat, illetve meghatározott időközönként a rendőrségen jelentkezzen. A letartóztatás a gyanúsított személyi szabadságának teljes elvonása a jogerős ügydöntő határozat meghozatala előtt. Letartóztatást a bíróság csak akkor rendelhet el, ha a bűncselekmény jellegére, ha a nyomozás érdekeire, a gyanúsított személyi és családi körülményeire a gyanúsított és a büntetőeljárásban részt vevő más személy viszonyára vagy a gyanúsított eljárás során tanúsított magatartására tekintettel az elérni kívánt cél távoltartással, illetve bűnügyi felügyelettel nem biztosítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában