1994 óta védett terület

2019.08.25. 08:00

A megye 7 csodája: földön túli tájakon járva Gánton

Az Észak-Vértesi Természetvédelmi Terület Szár, Szárliget, Tatabánya, Várgesztes és Vértessomló mellett Gántot is magában foglalja – olvasóink kifejezetten ez utóbbi részét jelölték az összesen közel 6500 hektáros, 1994 óta védett területnek.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány leírása alapján a déli, szárazabb kitettségű területeken leginkább karsztbokorerdők találhatók molyhos tölggyel, illetve cseres tölgyesekkel. A hegység alapkőzete dolomit, mely mállása során folyamatosan aprózódik – így nem tud felső talajréteg kialakulni, vagyis a felszínt borító dolomit sziklagyepek sok védett növénynek adnak otthont.

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A jelenlegi Vértesi Tájvédelmi Körzet területén több tízmillió évvel ezelőtt az akkori trópusi éghajlat hatására karsztosodási folyamatok zajlottak, majd a mállás eredményeként vörösföld, bauxit keletkezett. Ennek eredménye Gánton, Gánt-Bányatelepen ma is látható. Bár a területen az 1920-as években bauxitbánya épült, a sziklák – a technika korabeli fejlettségi szintje miatt – jobbára megmaradtak „eredeti” állapotukban. A területen tanösvény is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában