Semmi az új épület, ha nincs benne élet

2019.08.19. 07:00

Hálaadó istentiszteletet tartottak Csabdiban

A református templom és környéke, s a parókia felújítása alkalmából tartottak hálaadó istentiszteletet a faluban. A szinte elfogyott gyülekezet erőre kapott az utóbbi időkben, a hófehér falak között igazi közösségi élet ereje bontakozik ki, adott hangot bizakodásának Mezei-Ablonczy Péter lelkipásztor.

Zsohár Melinda

A hálaadó istentiszteleten személyes és érzelemmel teli szavak is elhangzottak. Képünkön Hajdú Szabolcs Koppány esperes, Soltész Miklós államtitkár és Mezei-Ablonczy Blanka lelkész, a csabdi lelkész felesége Fotó: Fehér Gábor

A csaknem 1200 lelkes községben három felekezet hívei építettek maguknak lelki hajlékot hajdan, a református templom a háború alatt szinte csaknem elpusztult. Helyreállították akkor, de időközben ismét lepusztult a parókiával egyetemben, s maga a közösség is elolvadni látszott. Megörökölt nyertes pályázat birtokában vette át a szolgálatot a Mezei-Ablonczy lelkész házaspár másfél esztendeje, s meggyorsultak az események. A lelkipásztor és felesége is felszentelt pap, nagy elánnal szervezték újra magát a közösséget, s vezényelték a hozzájuk mind csatlakozó segítővel a renoválást.

A hálaadó istentiszteleten személyes és érzelemmel teli szavak is elhangzottak. Képünkön Hajdú Szabolcs Koppány esperes, Soltész Miklós államtitkár és Mezei-Ablonczy Blanka lelkész, a csabdi lelkész felesége Fotó: Fehér Gábor

 

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten megtelt a dombtetőn álló szép kis templom, megjelent a közösség meghívására Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Köszöntőbeszédében és igehirdetésében a hit erejéről és a közösségi összefogás sikeréről szólt Hajdú Szabolcs Koppány lovasberényi lelkész, a Vértesaljai Egyházmegye esperese. Számos személyes történettel és sok-sok érzelemmel váltak a szokottnál is bensőségesebbé a beszédek, mindegyik vezérfonala az volt, hogy a megszépült és megújult falak, terek akkor érnek valamit, ha élettel, lelki és emberi jelenléttel telnek meg. A pályázati leltár végül huszonegymillió forinttal zárult, a helyi gyülekezet pedig négymillió forintot gyűjtött a kormányzati támogatás mellé. Nagyon sokan két kézzel is dolgoztak a felújításon, Huszárovics Antal polgármester a kiszáradt fákat s az elvadult bozótot irtotta többedmagával – a vetített fotókon nézhették végig az elmúlt másfél esztendő sűrű történéseit a jelenlévők.

 

A hálaadó istentiszteleten megjelent az erdélyi Sövényfalva kicsiny magyar gyülekezetének protestáns „küldöttsége”, Székely Szilárd fiatal papjuk vezetésével – ők is tettek hozzá a maguk perselypénzéből a csabdi templom megújításához. Magukkal hoztak egy szép faragott Biblia-tartót, s egy székely varrottast a falra, a Himnusz szövegével. Nagyméretű búzakoszorút is fontak a Szent István-i ünnepre. Soltész Miklós államtitkár a száznyolcvan lelkes Zala megyei Csapi községből érkezett Csabdira, mondta el, ahol templomot építettek maguknak a katolikusok. Az elmúlt tíz évben Magyarországon 120 új templom épült és 3200 istenháza újult meg, a kereszténység s az európai kutúra védelmének jegyében, a helyi közösségek lelki igényének szimbólumaként is, hangsúlyozta az államtitkár. Az istentiszteletet a nemrégiben alakult csabdi énekkar hálatelt éneke zárta, majd szeretetvendégségre invitáltak mindenkit az árnyas udvaron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában