Az elmúlt évek számos kihívás elé állították a települést

2019.08.08. 07:45

Új arcú, mosolygós település Nagyvenyim

Az utóbbi évtized szabályozási környezetének változása, a saját bevételek növelése az önellátó képesség fokozásának szükségessége felé terelgeti az önkormányzatokat – hangsúlyozta Vargáné Kaiser Katalin polgármester.

V. Varga József

A faluünnepen a táncpedagógus Wünsch házaspárt, Évát és Lászlót is köszöntötték Fotó: a szerző

– Ám Nagyvenyim ezen a téren történeti okokból és a jogszabályi körülményekből gyökerezően sajátos hátrányokkal küzd. A mindössze 70 éves közigazgatási önállósággal bíró település a ciszterci birtok részeként kiszolgáló terület volt a hajdani Előszállás birtokközpontja és Hercegfalva oldalán. Ennélfogva a rendszerváltást kísérő vagyonátadás sem teremthette meg a modern, a feladatellátás fedezetéül szolgáló gazdálkodásra alkalmas vagyoni bázist. Ez máig ható hiányosságként nehezedik ránk – fejtette ki Vargáné Kaiser Katalin.

A közösségi ház a település és a jövőbe vetett hit szimbóluma lett

Amint megtudtuk: a községet körülölelő szántók és más földterületek magas aranykorona-értékkel rendelkeznek, s kiváló mezőgazdasági értékük okán nem vonhatók ki a művelés alól. Külterületük jelentős részét azonban iparűzésiadó-menetességre jogosult állami vállalat műveli, miközben a település geometriai adottságai miatt a meglévő csekély méretű ipari övezet lakóépületek közé ékelt, területe nem növelhető.

Mindez a település sajátbevétel-szerzési képességét alapvető korlátok közé szorítja, és nagyságrendileg évente 50-60 millió forint értéken tartja, miközben Dunaújvároshoz való közelsége miatt egyértelmű urbanizációs hatásokkal szembesül, a polgári jellegű igények dinamizálódó megjelenését éli a közszolgáltatások és a szabad­idős tevékenységek terén is. Az őslakosság és a betelepült városias életvitelt élők társadalmi csoportjai egyszerre fogalmazzák meg a fejlődés körébe tartozó igényeiket. Ez pedig komplex feladatokat jelent, stratégiai szemléletű, településfejlesztési módszereket igényel.

A faluünnepen a táncpedagógus Wünsch házaspárt, Évát és Lászlót is köszöntötték Fotó: a szerző

– E komplex feladathalmaz megoldásának első állomása az oktatás és a közművelődés 16 éves kényszerű együttélésének lezárása volt, a növekvő gyermeklétszám édes terhe adta intézkedési kényszer okán. Ekkor, a ciklus kezdetén, 2015 elején szükségessé vált a helyi politika településfejlesztési kiterjesztése, hiszen létkérdéssé vált számunkra az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok életfeltételeinek, komfortérzetének biztosíthatósága – folytatta a faluvezető, aki regionális gazdaságtanban jártas közgazdászként és településfejlesztési szakemberként a helyzetelemzésen és az erőforrások feltárásán alapuló jövőképalkotást tűzte ki feladatként.

Ötven, kisebb-nagyobb projektjük között a legjelentősebbek közé tartozik a polgármesteri hivatal és az óvoda épületének energetikai felújítása, melyre, az előkészítési hiányosságok ellenére, fel tudták használni az előző ciklus végén elnyert támogatást, és bár ma is van még megoldandó feladat az épületek fűtési és szellőzőrendszerének optimalizálása körében, mindkettő szép külső-belső megújuláson esett át.

Hazai forrásból építették át és újították fel

Az új arcú településközpontban érhető tetten a már vázolt, átgondolt modularitás: az iskolában

-os forrásból valósult meg az energetikai korszerűsítés, keopból a napelemes rendszer, efopból a tanulási terek fejlesztése. Mindezek eredménye egy korszerű, szép, a modern tanítási módszereknek alkalmas helyszínt biztosító intézmény.

Legnagyobb büszkeségük a két ütemben megépült Nagyvenyimi Közösségi Ház, mely magában foglalja a hazai forrásból támogatott könyvtár és a TOP-os forrásból megvalósult szociális szolgáltató tömb épületét. E szép harmóniájú épület­együttes már a megszületését jóval megelőzve a közösség és a jövőbe vetett hit szimbólumává vált.

Hazai forrásból építették át és újították fel az infrastrukturális hiányosságokkal küzdő mélykúti településrész orvosi rendelőjét. Megújult a község utcáinak nagy része, minőségi aszfaltburkolaton érhető el a belterületi ingatlanok több mint kétharmada, közben pedig készül a Mélykútra tartó külterületi út is.

A faluközpontban megépülő piacépülettel és a 6219-es út települési átkelési szakaszának megújításával ebben a ciklusban több mint 2,5 milliárd forintos fejlesztés szolgálja a nagyvenyimieket. Ezeket a forrásokat úgy érték el, hogy a polgármester szakmai kompetenciái mellett nemigen kellett pályázatírásra szakembert igénybe venniük. Ez már önmagában is számottevő megtakarítást jelentett.

Településfejlesztési módszerük eredményei kétségtelenek, melyet a polgármester falumegújítási pályázati felhívásra benyújtott pályázatával, az objektív minősítő rendszer alapján, Falumegújítási díjban ismertek el az egész országra rálátással bíró szakemberek. Így újult meg a település a jelenlegi ciklusban, s született meg az új arcú, mosolygós Nagyvenyim.

– A napokban kezdődik a településközpont közlekedésbiztonsági projektje TOP-os forrásból, ez hatalmas előrelépés lesz a kerékpárosok és a kis­iskolások biztonsága téren. Sokéves mulasztás pótolható az óvodai tornaszoba megépítésével, és nagy büszkeségünkre a családokat támogató politikai környezetben új bölcsődével is gazdagodik Nagyvenyim – tette hozzá Vargáné Kaiser Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában