a frissen kialakított telkek gyorsan gazdára leltek

2019.08.23. 15:15

Új utcát is megnyitnak, közben jövőt terveznek Bodméron

A kis falvak néhány évtizede még kisebbé váltak, ám Fejér megyében több helyütt megfordult ez a trend.

Zsohár Melinda

Katona László polgármester Bodmér minden szögletét ismeri

Fotó: a szerző

A kisközségben hivatalosan kétszáznegyvenkilencen laknak – sose voltak sokan, mégsem fogytak el. Iskolai alsó tagozat az 1970-es években működött utoljára. A környékbeli katolikus tengerben református magyar faluként megmaradtak, s már évszázadokkal ezelőtt építettek maguknak templomot. Manapság persze más a hitélet, mint hajdan, Bodméron azonban új és bensőséges kapcsolatot alakított ki az egyház és az önkormányzat – vázolja röviden Katona László polgármester a helyi közösségi életet. A fiatal lelkész, Sipos Dániel aktivitásának és egyházközségének köszönhetően református missziós szórványközpont let­tek, a parókiát szépen felújították.

A községbe három év alatt száznegyven millió forint EU-s és nemzeti forrásokból származó pályázati támogatás érkezett, benne a záportározóra hatvanhétmillió.

Katona László polgármester Bodmér minden szögletét ismeri
Fotó: a szerző

Ha Száron leszakadt az ég, rázúdult Bodmérra, magyarázza a társadalmi megbízatású polgármester, aki minden szögletét ismeri a településnek. Időközi választáson nyert 2017-ben, előtte tizenöt évig képviselő volt, Czutor Lajos alpolgármester a jobbkeze. Kissné Tolnai Erzsébet falugondnok és a faluszerető lakosok közreműködésével folyik az élet.

Az önkormányzat megvásárolt tíz telket, azokat közművesítették, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közbenjárásra még megtoldották a pályázati pénzt további milliókkal a célra. Pályázati feltételként a bodméri és az elszármazottak vehették meg, de már újabb utcanyitásra készülnek, mert bőven van érdeklődő a szép fekvésű zsákfalu házai, telkei iránt. Ha harminc család letelepedne, akkor a község talán eltartana egy kis boltot és a felújított faluházban esetleg egy kávéházat vagy sörözőt, mondja Katona László. Bizakodva terveznek, a Pannónia Szíve programba az egykori keleti blokk oldtimer-autóiból állítanak össze múzeumot, számos régi kocsi várja Bodméron ezt az attrakciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában