„A kicsik csokit szerezhetnek, a nagyok pedig jót bulizhatnak”

2019.10.31. 11:30

A Fejér megyei fiatalok körében is egyre inkább elterjed a halloween

Egy ideje hazánkban is mind nagyobb teret kap az a szokás, melyet leginkább a mesékből, filmekből ismerhetünk meg, de tudni kell, hogy nálunk az igazi ünnep november elseje.

Nagy Marietta

Hodos Vivien maga készítette az idei halloweenre a képen látható sminkjét Fotó: Brecht Mariann

A fiatalok körében egyre elterjedtebb szórakozásnak számít a halloween, melyet október 31-én tartanak. Ez egy kelta hagyományokból kialakult ünnep, amely inkább az angolszász területeken terjedt el. 1840-ben költözött ki aztán Amerikába, ahová a kivándorló írek magukkal vitték a szokást.

Élnek az új lehetőséggel, de tartják a régi szokást is

Hazánkban az október 31-e a reformátusok körében számít ünnepnek, hiszen ekkor kezdődött a reformáció. 1517-ben Luther Márton ezen a napon tűzte ki a wittenbergi vár­templom kapujára 95 pontját, melyben összefoglalta az egyház megreformálására szükségesnek vélt intézkedéseket. Hazánkban a tinédzserek körében, ahogy Amerikában is, egyre népszerűbb a halloween, ami kicsit talán hasonlít a nálunk is jól ismert farsanghoz. Míg azonban nálunk a furcsa jelmezekkel a telet űzzük el, addig halloweenkor a kelták a visszatérő szellemeket akadályozták meg abban a maskarákkal, hogy beléjük költözzenek, megszállják őket.

Két huszonéves lány nyilatkozott lapunknak arról, hogy mit gondolnak a halloweenről.

A sárkeresztúri Hodos Vivien elmondása szerint, kiskora óta az egyik kedvenc ünnepe a halloween. Sok mesét és filmet látott, ami ehhez az eseményhez kapcsolódik. Egyre jobban kezdte hát érdekelni, hiszen jó mókának tartotta, hogy beöltözhet a kedvenc jelmezeibe, és együtt szórakozhat a barátaival.

Hodos Vivien maga készítette az idei halloweenre a képen látható sminkjét Fotó: Brecht Mariann

Idén már ötödik éve, hogy kifesti magát, és tököt is farag, így közelebb került kicsit az amerikai szokásokhoz. Szerinte kicsiknek és nagyoknak is jó móka ez, hiszen a kicsik csokit szerezhetnek, a nagyok pedig bulizhatnak kedvencüknek öltözve.

Salgóvári Csilla szintén sárkeresztúri lakos. Ő úgy véli, a halloween olyan szokás, ami programokat jelent talán az egész családnak is. Azt is elmondta, hogy ugyan egyre népszerűbb, de nem szabad összekevernünk azzal, hogy nálunk a mindenszentek számít igazi ünnepnek és nem az amerikaiaktól átvett szokás. A mindenszentek teljesen más jellegű, hiszen ekkor emlékezünk elhunyt szeretteinkre, ugyanakkor a halloween inkább a buliról és a kikapcsolódásról szól. Mind a két fiatal él ezzel az új szórakozási lehetőséggel, de ugyanakkor megtartják a régi szokásokat is, és november elsején kimennek a temetőbe, ahol gyertyát gyújtanak.

Hangsúlyozták azt is, hogy bár a november elsejei temetőlátogatás szinte kötelező jelleggel működik, az elhunytakra történő emlékezés nemcsak ezen az egy napon fontos: elhunyt szeretteinkre bármikor emlékezhetünk, amikor csak akarunk, és jó lenne, ha az irántuk való kegyelet nem szorítkozna csupán az esztendő egyetlen ­napjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában