A megye 7 csodája

2019.11.11. 17:30

Gánt lenyűgöző természeti értékei is plakettre kerültek

Fejér megye legcsodálatosabb helyszíneit kerestük, olvasóinknak köszönhetően pedig meg is találtuk őket.

Fodor Tímea

Gánt képviseletében Muszkáné Gömöry Zsuzsanna, a Pro Vértes Közalapítvány képviseletében Viszló Levente vette át a plakettet Fotó: PT

Olvasóink, a megye 7 csodája játékunk kapcsán bizalmat szavaztak Gántnak. Nemcsak az Észak-Vértesi Természetvédelmi Terület részeként, de a híres, földön túlinak mondható Földtani tanösvényéért is. A méltó elismerést Viszló Levente, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke és Muszkáné Gömöry Zsuzsanna alpolgármester asszony vették át Csákváron a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztő-helyettesétől, Pásztor Zoltántól. Az átadás során rengeteg érdekességet tudtunk meg Gántról. Országunk legnagyobb, körülbelül 6500 hektáron elterülő, helyi jelentőségű védett természeti területének a része.

Gánt képviseletében Muszkáné Gömöry Zsuzsanna, a Pro Vértes Közalapítvány
képviseletében Viszló Levente vette át a plakettet Fotó: PT

Több turistaútvonal is keresztül szeli, amelyekkel a Vértes természeti értékeit és kultúrtörténeti látnivalóit fedezhetjük fel. 2005-ben kapott Natúrpark címet, Vértesi Natúrpark néven, az országban először. Ezen park területén található települések, szervezetek és egyesületek közös erővel dolgoznak mindazért, hogy a terület értékeinek megőrzését, minél változatosabban ismertessék az ide látogatókkal.

 

Gánt, mondhatni másik ékköve, a biztos sokak által már ismert, Földtani tanösvény. Annak idején, a Bagoly-hegy oldalában külszíni bauxitbányászat folyt. Ezért kerültek a felszínre a földtörténeti múltba betekintést engedő alakzatok, színek és rétegek, amelyek olyan hatást keltenek, mintha földön túli tájakra tévedtünk volna.

A földtani tanösvény is lenyűgöző! Fotó: archív

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány tájékoztatása alapján a tanösvény útvonala a hullámosan változó felületű, vöröslő bányagödörben kalauzolja végig az ide látogatókat. A bányagödör teljes egészét megcsodálhatjuk a bauxitmező tetejéről, ahová egy korláttal szegélyezett sétaúton juthatunk el. A tanösvény bejárása után, érdemes betérni a bányamúzeumba is, amely a valaha ott dolgozó bányászoknak állít emléket egy olyan kiállítással, amivel betekintést nyerhetünk a bányászat eszközeire és folyamatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában