Cégek, valamint egyetemek is képviseltették magukat

2020.01.28. 07:05

Pályaorientációs napot tartottak a Széchenyi Szakgimnáziumban

A programon huszonhárom munkaerőpiaci szereplő mutatta meg az érettségi előtt álló diákoknak a jövőbeni lehetőségeket.

Héjj Vivien

Horváth Lajos Zoltán: Fontos, hogy a diákok megismerjék a helyi és környékbeli vállalatokat Fotó: Pesti Tamás

A középiskolás diákok betekintést nyerhettek a munkaerőpiac világába

Hétfőn pályaorientációs napot tartottak a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. – A mai nap célja, hogy erősítsük a város duális szakképzését, illetve ösztönözzük a diákokat a tanulmányok folytatására a felsőoktatásban. Minden évben tartunk egy pályaorientációs napot. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy diákjaink minél könnyebben tudjanak választani, akár itt maradnak az egyéves duális formában megvalósuló technikusi képzésen, akár továbbtanulnak. Nagy előnyt jelenthet, ha ismerik azokat a cégeket, amelyek az egyetemen is akár duális partnerek lehetnek. Célunk, hogy Fehérváron tartsuk a gyerekeket – mondta Horváth Lajos Zoltán igazgató.

A diákok mintegy kilencvenöt százaléka továbbtanul

Az iskola a profiljának megfelelő cégeket hívott, így többek között az informatika, a gépészet és az elektronika területén működő vállalatok képviselői voltak jelen. A különböző oktatási szereplőkkel és egyéb cégekkel együtt összesen 23 munkaerőpiaci képviselő segítette a diákok pályaválasztását. A gyártó cégek munkája mellett többek között a diákhitellel kapcsolatos szabályrendszerről és a felsőoktatási lehetőségekről is tájékozódhattak a végzős diákok. A felsőoktatás tekintetében az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem képviseltette magát.

A végzett diákok 93-94 százaléka egyetemen folytatja tanulmányait. Emellett egyre többen kihasználják az egyéves technikusi képzést – amelynek elvégzése az egyetemi felvéte­linél pluszpontot jelent –, majd ezután folytatják tanulmányaikat a felsőoktatásban.

Az iskolának jelenleg 37 duális partnere van – fehérvári és környékbeli cégek –, de ez a szám várhatóan tovább nő majd. Városi szinten a gépészeti, az informatikai és az elektronikai szakok a húzóágazatok. Az iskola célja, hogy olyan leendő munkavállalókat képezzen, akik elméleti és gyakorlati tudásukkal helytállnak a munkaerőpiacon.

Horváth Lajos Zoltán: Fontos, hogy a diákok megismerjék a helyi és környékbeli vállalatokat Fotó: Pesti Tamás

A helyi távhőszolgáltatási cég is jelen volt a programsorozaton.

– Sokrétű munkavállalói körrel dolgozunk. Műszerészekre, tervezőkre, műszaki előkészítőkre, diszpécserekre egyaránt szükség van a cégünknél. Emellett igyekeztem megmutatni az érdeklődő diákoknak, hogy milyen karrierlehetőségeink vannak. Nálunk alapvetően elég a középfokú végzettség, hiszen ha valaki kellően ambiciózus, lehetőség van arra, hogy a munkavállalóink a cég finanszírozásában továbbtanuljanak, de természetesen a felsőfokú végzettség sem hátrány – mondta kérdésünkre Szauter Ákos, a cég vezérigazgatója.

Az egyik amerikai tulajdonú multinacionális cég bemutatóján kiderült, több diák számára nem idegen a vállalat, hiszen a jelenlévők közül többen végeztek már nyári gyakorlatot a szervezet székes­fehérvári székhelyén.

Füri Béla, a cég termelés­vezetője kérdésünkre elmond­ta, főként gépészeti és me­chat­ro­nikai szakirányon vég­zett munkavállalókra van szükségük. Amellett hogy nyári gyakorlatukat is eltölthetik a diákok a vállalatnál, egyetemekkel is duális partnerkapcsolatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában